Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bekanta dig med Konstfabriken – men inte på svenska

Från 2013
Uppdaterad 15.07.2013 10:14.
Konsthallen i konstfabriken
Bildtext Konsthallen är en del av Konstfabriken. (arkivbild)

Svenska rundvandringar är ordentligt underrepresenterade under juli månad i Konstfabriken. Då ordnas det varje lördag husvisningar i byggnaden i Borgå. Under rundvandringen ska man få höra om husets historia och innehåll.

Det finns inte tillräckligt med personal, och speciellt språkkunnig personal på jobb under sommaren för att det ska gå att ordna lika många svenska rundvandringar som på finska och engelska. Konstfabrikens kommunikations- och marknadsföringschef Hanna Palo säger att det var meningen att vara fler svenska guidningar från början.

Men som det ser ut nu så var den enda svenska guidningen för två veckoslut sedan, den 6.7. De andra tre veckosluten i juli får man endast gå på guidning på finska eller engelska.

Palo säger att det finns ett intresse för husvisningar speciellt bland grupper som bokar in sig för dem. Att få allmänheten att komma på rundvandringar som är utannonserade är en helt annan grej. Rundvandringarna i juli kostar fyra euro per person, men till och med då det varit gratis att gå runt i huset i våras var intresset svagt, säger Palo.