Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Den urbana odlingen mår bra i solen

Från 2013
Uppdaterad 12.07.2013 16:52.
Bildtext Peter Lüttge påtar i trädgården.
Bild: Yle/Jukka Isojoki

Tre veckor kanske inte känns som en värst lång tid men i en urban odling hinner det hända väldigt mycket.

Jag möts av en frodig och vacker bakgård då jag besöker den urbana odlingen för andra gången. Mycket har hänt. Den bruna myllan har bytts ut mot små men starka örtstjälkar och man kan nästan höra att det växer så det knakar.

- Det har varit en mycket lyckad säsong hittills speciellt om man jämför med i fjol samma tid, säger en glad och nöjd Peter Luttge.

Det är han som är eldsjälen bakom den mysiga och uppenbarligen fungerande urbana odlingen på Strandgatan i Vasa. Det har varit ganska regnfattigt hittills men efter gårdagens regn så ser allt ut att må bra

- Det är viktigt att det kommer lite regn då och då trots att vattenposten finns brevid odlingen. Det kan bli ganska långa kvällar om man måste stå och vattna en kruttorr jord varje kväll.

Om vädret är bra och växterna trivs, så trivs tyvärr också skadeinsekterna. Är det något man kan göra åt det?

-Det här är en ekologisk odling så tyvärr är det bara att låta skadan ske men egentligen är det bara bladlössen som ställer till det och hittills har skadorna varit förvånansvärt små. Vi har under de senaste veckorna haft en hel del människor som kommit hit och beundrat vår urbana odling. Det verkar som om att folk är väldigt nyfikna och intresserade av det här och jag hoppas att det ska bli en liten boom av urbana odlingar här i granngårdarna, säger Peter.

Ormbett