Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta

Vill ha förhållande men vågar inte

Från 2013

Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. Men där spökar mitt självförtroende igen, jag ser inte om någon är intresserad av mig för jag i min hjärna ser det som en omöjlighet. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande. Mår dåligt över detta.

Sexualterapeut Anna Kolster svarar:

Att lära sig att acceptera sig själv är inte alls något lätt, många jobbar med det hela livet. I det här fallet tycke jag det vore bra om du kunde prata med någon om hur du känner, antingen med någon nära vän eller kanske till och med en terapeut. Ibland kan det nämligen vara jättesvårt att själv se det där fina hos en själv, som någon annan kan lyfta upp på ett annat sätt. Man hamnar lätt i en fälla där man bara ser det negativa och då kan det vara på sin plats att prata med någon.

Vi lever också i ett sådant samhälle där allt är retuscherat, modeller ser ut på ett visst sätt Det kommer in så mycket intryck av hur man borde vara att man lätt sedan fäster sig vid de små detaljerna, man har ”ful panna” eller ”väger fem kilo för mycket”, eller liknande. Andra ser oftast inte det man själv tycker är negativt, utan fäster sig mycket lättare vid det fina de ser.

Mer om ämnet på Yle Arenan