Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Andreas Sandéns himmelska biffar

Från 2013
Uppdaterad 17.07.2013 10:49.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Andreas Sandén bjöd oss på oerhört goda lammfärsbiffar. Här får ni receptet!

Meny: Grillade lammfärsbiffar med Dijoncréme och foliepaket
Grillade frukter med vaniljglass och hjortron

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs
1 st gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk kalvfond
2 krm malen spiskummin
1 krm malen kryddpeppar
Salt o peppar

Gör så här:

- Hacka lökarna fint och fräs i smör, blanda i hop med övriga ingredienser.

- Forma biffar och grilla till önskad stekningsgrad, pensla därefter med Ketjap manis soja.

Bildtext Andreas Sandén
Bild: Yle/Kati Enkvist

Dijoncreme

3 msk Creme Fraiche
1,5 msk Dijon senap
(Salt o peppar)

Gör så här:

- Blanda ihop och låt dra i kylen en timme före servering

Foliepaket

(dessa paket får man göra så stora man vill)

Kokt skivad nypotatis
Hackad sommarlök
Hackad färsk rosmarin
Hackad färsk körvel
Rivet citronskal
Ett par klickar smör
Salt o peppar

Gör så här:

- Lägg ut dubbla ark folie

- Bred ut den skivade potatisen i botten, strö över resten av ingredienserna.

- Vik ihop paket och lägg på grillen i tio minuter.

Grillade frukter med vaniljglass och hjortron

Bild: Yle/Kati Enkvist

Färsk Ananas
Nektariner
Lätt sockrade färska hjortron

Sockerlag

1 dl Vatten
1,5 msk socker
1 tsk limeskal
0,5 st vaniljstång

(koka upp och sila)

Gör så här:

- Skär frukterna i stora bitar och grilla lätt, pensla med sockerlagen i slutet.

- Placera fruktbitarna i en skål i botten, lägg en kula vaniljglass över samt hjortronen.

- Garnera med färsk mynta samt ett halvt havreflarn.

Ormbett