Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyndiga golfbanor klarar sig i framtiden

Från 2013
Uppdaterad 14.07.2013 20:26.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Golfbanorna har svårt med ekonomin - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Antalet golfspelare ökar fortsättningsvis i Finland. Det säkrar ändå inte de nya golfbanornas finansiering.

Fyra nya golfbanor öppnas i Finland i år. Enligt Petri Peltoniemi, verksamhetsledare på Golfförbundet, finns det tillräckligt med spelare både för de nya och gamla banorna. De nya banornas finansiering kan däremot vara problematisk.

Tapiola Golf i Esbo har öppnat sin nya bana i sommar. Här har man märkt av trenden att allt fler spelare endast väljer att betala för medlemskap. Traditionella golfaktier eller spelrätter går inte åt som tidigare. Tapiola Golf har lyckats sälja en stor del av sina aktier, men också här provar man på alternativa finansieringsmodeller.

- En medicin vi har använt oss av är tidsbundna delägaravtal. Personen satsar ungefär lika mycket pengar som på en aktie men har lånetiden på sig att fundera på om han eller hon vill byta delägaravtalet mot en aktie eller om man vill ha pengarna tillbaka. Dessutom betalar vi ränta på avtalet, säger Tapiola Golf:s vd Pertti Itkonen.

Bildtext Petri Peltoniemi, verksamhetsledare för Golfförbundet
Bild: YLE/Kristiina Lehto

Global trend

Det finns lite över 140 000 spelare i Finland i dag. Enligt en undersökning som Golfförbundet har gjort är 10 000 finländare intresserade av att börja spela golf i år. Av dem väljer allt fler ändå att endast betala för medlemskap. Det kan kosta från 50 euro uppåt. Därtill betalar man skilt för varje golfrunda man spelar. Enligt Peltoniemi på Golfförbundet är det här en global trend.

- Människor har brist på tid och många funderar på om man ska binda sig till spelet eller inte. Därför börjar man med medlemskap och ser hur det går, säger Peltoniemi.

Trenden beror delvis på att det från och med år 2006 inte längre är ett krav att äga en aktie eller ha en spelrätt för att man ska få spela på en bana.

- Golfförbundet har lättat på kraven för spelarna. Det är i och för sig helt okej. Men om finansieringen av en bana baserar sig på aktier och de inte går åt blir det stora problem om man vill bygga ut eller bygga en ny bana, säger Itkonen på Tapiola Golf.

Traditionella har de finländska banorna främst byggts med hjälp av aktieägarnas pengar. Aktieägarna betalar också vederlag för banornas underhåll och reparationer.

Banorna måste tänka om

Golfaktiernas värde har sjunkit mycket under de senaste åren. I dag kan man till och med få en aktie gratis.

Bildtext Pertti Itkonen, vd för Tapiola Golf
Bild: YLE/Elise Tykkyläinen

Peltoniemi på Golfförbundet ser det här som ett brytningsskede. Nu måste framförallt de nya banorna vara innovativa för att locka spelare och få ekonomin att gå ihop.

- Det finns redan några bra exempel. En bana i Esbo har byggt banan så att det blir den snabbaste. Andra har tänkt om så att de riktar sig till familjer eller juniorer. Vissa har också valt att göra så att banorna är riktade till semesterfirare, det vill säga det finns semesterorter i samband med golfbanorna.

Itkonen på Tapiola Golf är inne på samma linje.

- Man kunde tänka sig så kallade golf communities, det vill säga sommarstugor i samband med golfbanorna och att stugorna fungerar som nyckel till finansieringen, säger Itkonen.

Läs också:
"Staden vill inte att vem som helst spelar golf i Tali"
"Konkurrensen hård om golfspelarna"