Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den egna sjukdomshistorian snart på ett ställe

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
Bild: Lehtikuva

Från och med nästa år ska alla finländska patientuppgifter finnas i ett nationellt system.

Var och en har möjlighet att kontrollera sina egna patientuppgifter genom att logga in på FPA:s hemsidor med till exempel sina nätbankskoder.

Utvecklingen av ett gemensamt finländskt patientregister är på slutrakan, och tanken är att registret ska tas i bruk hösten 2014. Det betyder att en persons hela patienthistoria kommer att finnas tillgänglig, oavsett om han eller hon till exempel flyttar och byter hälsostation.

- Vårdkvaliteten förbättras om alla patientuppgifter finns på ett och samma ställe, säger Tellervo Alanära, specialplanerare vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Det nya registret kommer att tas i bruk i etapper, eftersom mängden information är så stor. Först kommer basinformation, som till exempel patientjournaler, att skrivas in i registret.

Det kommer att bli obligatoriskt för kommunala hälsovårdscentraler och privata vårdföretag att ta i bruk det nya patientregistret.

En del av systemet, de elektroniska recepten, är redan i användning.

Dyr affär

Registret har bland annat fått kritik för att bli väldigt dyrt, och Mats Rönnback, vd för Doctagon, säger att kritiken inte är obefogad.

- I praktiken är det hälsovårdscentralerna och vårdföretagen som står för kalaset. Följderna blir att skattebetalarna får betala mer och att priserna på privata läkarstationer kan trissas upp.

Utvecklingen av registret har dragit ut på tiden, och Rönnback tror inte att den nuvarande tidtabellen är realistisk.

- Den nuvarande tidtabellen ser väldigt tajt ut och jag gissar att man är tvungen att rucka på den för att få allt att fungera på riktigt, säger Rönnback.

Det nya registret kommer inte att innehålla information om vårdbesök som sker före registret tas i bruk.

Diskussion om artikeln