Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nokia fortfarande etta bland finländarna

Från 2013
Uppdaterad 14.07.2013 15:28.
Bild: Seppo Suvela / Yle Uutisgrafiikka

Hälften av finländarna väljer en Nokia som sin nästa telefon. Det visar en mätning som Yle Uutiset har låtit göra.

Nokiaköparna utgör en betydligt mindre andel än för ett par år sedan - då ville 70 procent ha Nokia.

Det har ändå skett en liten uppgång för Nokias del när man jämför med läget för ett år sedan. Då förespråkade 45 procent Nokia medan andelen nu är 49 procent.

Nokia har en speciell plats i finländarnas hjärta.
- Nokia som brand motsvarar vad Volvo betyder för svenskarna. Finländarna ser på Nokia genom rosaskimrande glasögon, säger Juha Rahkonen som lett undersökningen.

Var femte finländare planerar att köpa en Samsung-telefon och 10 procent önskar sig en Iphone.

Nokia Centeranhängarnas favorit

Centern verkar vara det största Nokia-partiet. Av Centeranhängarna vill till och med 68 procent ha en Nokia-telefon. Samsung är populär speciellt bland Sannfinländarna. Var fjärde sannfinländare väljer koreanska Samsung.

Nokiatelefoner är populärast bland litet äldre finländare. De yngre lockas i högre grad av konkurrenterna Samsung och Apples Iphone.

Iphone är också populär bland barnfamiljer. Det här tror Rahkonen beror på att Apple är bra på att rikta sin reklam till tonåringar.
- Det verkar som att barnen påverkar föräldrarnas konsumtionsbeslut. Barnen tvingar föräldrarna att vara lite trendigare än de annars skulle vara.

Den som köper en Nokia-telefon är till yrket ofta hemmamammor- eller pappor, pensionärer eller företagare. 43 procent av jordbrukarna väljer Samsung.

43 procent av hushållen som tjänar över 70 000 euro om året skaffar en telefon av Nokia, var femte väljer Samsung och 15 procent väljer Iphone. I de lägre inkomstgrupperna är Nokias popularitet större och Iphones mindre.

Taloustutkimus intervjuade cirka 1 000 finländare för opinionsmätningen.

Diskussion om artikeln