Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forssell: ”Mentalt tungt spelschema”

Från 2013
Uppdaterad 14.07.2013 23:30.
Sportinslag: Forssell: ”Mentalt tungt spelschema” - Spela upp på Arenan

Det är inte bara kroppen som behöver vilodagar i ett tätt matchprogram vid fotbolls-EM i Sverige. Enligt det finska lagets mentala tränare Christina Forssell är den mentala uppladdningen lika viktig.

Christina Forssell gjorde i tiderna 70 landskamper för Finland och är tiofaldig finsk mästare med HJK. Idag arbetar hon som privatföretagare och coach och hör till Andrée Jeglertz stab under EM-turneringen.

Mellan gruppspelsmatcherna har lagen under EM-turneringen två vilodagar – det är egentligen för få. Det är en tuff mental utmaning att så snabbt tvingas nollställa huvudet.

- Oberoende om det handlar om stora och tunga förluster, stora segrar eller individuella misslyckanden. Det är en oerhört krävande mental utmaning att kunna släppa t.ex. misstag och fel. Det kan kännas lätt, men det är bland det svåraste som finns.

Den forne landslagsspelaren Forssell räknar ändå med att Finland kommer att vara redo när matchen mot Danmark på tisdag kör igång på Gamla Ullevi.

- Vi jobbar med det och jag kan försäkra att alla i laget gör sitt yttersta för att vi skall vara redo.

Tre dagar att ladda om

Det förberedande arbetet kom egentligen igång omedelbart efter Sverige-förlusten.

- Nollställningen körde igång omedelbart och det är viktigt att man får vara i ro med de känslor man har och leva ut. De som vill leva ut dom och prata får möjlighet till det, men de flesta vill bara vara ifred.

Efter känslosvallet måste nollställningen komma igång så snabbt som möjligt menar Forssell och betonar att den uppgiften är utmanande.

- Fokus måste skifta till de saker som fungerade, för det fanns positiva element också i Sverige-matchen. Man måste komma ihåg vad man ändå är bra på och återkalla goda minnen. Det jobbar vi med. Att få spelarna att stå raka i ryggen och hålla huvudet högt.

Var och en på sitt sätt

Känslan som genomsyrar laget efter risbastun mot Sverige är den av revanschlusta. Efter en rejäl förlust är det helt naturligt menar Forssell. Man måste acceptera nivåskillnaden.

- Vi vet att när vi jobbar som lag och utnyttjar allas resurser så är vi kapabla att höja oss som lag. Då kan vi utmana vem som helst.

Forssell påpekar att behovet av mental vägledning och coachning varierar från spelare till spelare. I en trupp med 23 damer finns olika personligheter som alla måste få möjlighet att göra sina mentala förberedelser på sitt sätt.

- Det är individuellt. Man kan komma och prata med någon av oss ledare eller med mig. Det är oerhört personligt vem man känner sig trygg med. Men det är också viktigt att förberedelserna och dialogen inte bara sker i små grupper och på rummen utan att vi kan skapa en lagkänsla och ett kollektiv inför mötet med Danmark.