Chocolate chip cookies
Ruth Wakefield och hennes man ägde restaurangen “The Toll House Inn” i Massachusetts, där hon serverade erkänt goda efterrätter och kakor.
Errare humanum est: - om misstag, misslyckanden och nederlag, som har vänts till något mycket bättre
En dag år 1937 skulle hon få gäster och ville baka småbröd med kakao i, men kakaon var slut. Hon hackade då istället en chokladkaka till småbitar och blandade den i degen. Hon trodde att chokladbitarna skulle smälta, men de blev bara mjuka och lite sega, det vill säga perfekta i småbröden.
Receptet spred sig, först till lokalpressen och snart blev Nestlé intresserat av det. Wakefield sålde rättigheterna till receptet och Nestlé började sälja chokladplattor med en liten chokladhackare i paketet. Framgången fortsatte snabbt och Wakefield sålde sedan också rättigheterna till namnet Toll House till Nestlé.
Redan två år efter de första misslyckade småbröden började Nestlé sälja påsar med färdigt hackade chokladbitar, chocolate chips, enkom för att användas i chocolate chip cookies.
Källor:
Facts about chocolate (hämtat 5.3.2013).
The Nestlé Toll House Story (hämtat 12.3.2013).
Rydén, Daniel (2012) 101 historiska misstag. Lund: Historiska Media.
von Tell, Desiree Sweet Home Alabama (hämtat 5.3.2013).