Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Corn Flakes

Från 2013
Corn flakes.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Corn Flakes historia börjar år 1884 vid sanatoriet The Battle Creek Sanitarium i Michigan där några sjundedagsadventister försökte utveckla ny mat som passade deras strikta veganska kost. Dessutom ville doktor John Harvey Kellogg utveckla mat som minskade sexlusten. Tillsammans med sin lillebror Will Keith Kellogg utvecklade han en metod där man kokade vete, varefter gröten valsades till tunna skivor.

En dag blev bröderna avbrutna i arbetet och gröten kokade för länge. De ville inte slänga bort maten, utan pressade ut degen på vanligt vis. Men den här gången blev det inga plattor, utan istället flingor. De rostade flingorna som gick mycket bra att äta. Flera sanatoriekunder tog till och med kontakt med bröderna efter att de hade lämnat ”The San” och ville ha mer. Så grundades The Sanitas Food Company.

Senare prövade bröderna andra råvaror att göra flingor med, och majsflingorna blev så lyckade att Will Keith Kellogg startade en industriell produktion. Han utvecklade också flingorna med att tillsätta malt, salt och socker och till slut skapades Kellogg’s Corn Flakes. Tyvärr tyckte John Harvey inte att socker i flingorna passade ihop med hälsokosttanken, så lillebrodern fortsatte ensam att utveckla företaget. Och fortfarande i dag har Kellogg Company sitt huvudkontor i Battle Creek.

Medan industrin blomstrade höll sig John Harvey till hälsokost och avhållsamhet. Det sägs att han hade 42 barn, men att han aldrig hade sex med sin fru. Alla barn var adopterade. Han fortsatte experimentera bland annat med att tillverka jordnötssmör och han hittade på olika gymnastikprogram, ett slags aerobics på sin tid. Och kanske var det bra att han fortsatte med de sakerna istället, för Corn Flakes har nog ingen effekt på den som vill minska sexlusten.

Källor:
Ashworth, Michael (2007) Do Kellogg’s Corn Flakes Help Control Masturbation? Psych Central (hämtat 7.3.2013).
Lambek, Bjørn (2006) Kellogg’s er et sexhæmmende middel. Tidningen Politiken 13 juni 2006 (hämtat 7.3.2013).
Nordisk Kellogg (2013) Maailmankuulut Kellogg’s Corn Flakes – hiutaleet keksittiin aivan sattumalta (e-post 7.3.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik