Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protest med snaror mot mörkhyad minister

Från 2013
Uppdaterad 16.07.2013 16:44.
Bildtext Italiens integrationsminister möttes av snaror. På affischen står "Invandring - folkets snara".
Bild: EPA/MASSIMILIANO SCHIAZZA

Polisen i Italien försöker reda ut vem som hängt upp snaror i samband med protester mot Cécile Kyenge, landets första svarta minister. För två dagar sedan kallades hon "orangutang" av en italiensk senator.

Snarorna hade hängts upp vid lyktstolpar i staden Pescara. Kyenge är integrationsminister och besökte staden för en konferens om immigration och medborgarskap.

Bredvid snarorna hängde affischer för den högerextremistiska rörelsen Forza Nuova. På en del affischer stod också slagord som "Invandring - folkets snara" och "Alla borde leva i sitt eget land". Kyenge är ursprungligen från Kongo och har som minister föreslagit en lagreform som skulle göra det lättare för barn till invandrare att få medborgarskap i Italien.

Bildtext Cécile Kyenge har fått utstå hårda ordalag som minister.
Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI

"Ett skamligt kapitel i landets historia"

Premiärminister Enrico Letta har sagt att smädelserna mot Kyenge måste få ett slut samt att det är ett "skamligt kapitel" i Italiens historia. Cécile Kyenge har fått utstå mycket hårda ord sedan hon blev minister. Speciellt högljudda är Lega Nord som motsätter sig invandring.

Europaparlamentarikern och LN-politikern Mario Borghezio har sagt att hon har "en hemmafrus ansikte" och en lokalpolitiker inom Lega Nord har i ett ordsvall på Facebook sagt att Kyenge förtjänar att våldtas.

Senatorn Roberto Calderoli sade på lördagen: "när jag ser bilder på Kyenge kan jag inte låta bli att tänka på en orangutang". I en intervju för tidningen La Repubblica på måndagen sade han att han ser likheter med djur i alla ministrar, bland annat en groda, en påfågel och en Sankt Bernhardshund.

Läs också:
Italiensk senator jämförde minister med orangutang