Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Glada och sura gubbar är orättvist

Från 2013
Uppdaterad 19.07.2013 09:01.
Knipans kök.
Bildtext Knipan skulle inte heller få en jätte glad smiley säger årets krögare Hans Lundström.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

En hel del restauranger och affärer i Västnyland har blivit granskade av Sydspetsens miljöhälsa under sommaren. Företagen har fått olika glada och sura smileys beroende på hur väl de följer olika hygienkrav. Systemet tillämpas i hela landet sedan i våras. En del av de granskade företagen anser att smileysystemet är orättvist.

Krögaren Hans Lundström vid restaurang Knipan.
Bildtext Krögaren Hans Lundström vid Knipan.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Miljöhälsomyndigheterna kollar bland annat temperaturer i kylar och frysar, att företaget har en plan i egenkontroll, att personalen täcker håret samt att lokaliteterna är i okej skick. Affären eller restaurangen i fråga blir sedan bedömd med smileys, en glad gubbe betyder att resultaten är utmärkta medan en sur gubbe betyder att inspektionsresultatet var dåligt.

Enligt krögaren Hans Lundström som har hand om fyra restauranger i Ekenäs är systemet orättvist eftersom om man får en dålig smiley på en av de åtta olika hygiendelarna så är det den smileyn som bestämmer vitsordet, oberoende hur många glada smileyn man har på de andra delarna.

Ragna-Lise Karlsson som har hand om butiken Skafferi ett i Bromarv är inne på samma linje. Karlsson tycker ett medeltal av de olika glada och sura gubbarna vore att föredra.

Mössa krävs

På Hamnterrassen i Ekenäs, eller Baywatch som restaurangen kallas i folkmun, har miljöhälsomyndigheterna hälsat på i början av sommaren. Efter inspektionen bär nu personalen mössa och man kollar temperaturer i kylar oftare, berättar Niklas Björkqvist som basar över Ekenäs gästhamn.

Av Hans Lundströms fyra restauranger har två fått betyg av myndigheterna i sommar. Prick i protokollet blev det bland annat på grund av att personalens salmonellaintyg inte fanns på restaurangen i fråga samt för att Lundström inte hade gått igenom med personalen hur soppor och såser ska kylas ner. Restaurangen Knipan som inte fått betyg ännu skulle inte få en så glad gubbe tror Lundström. Lokalen är för slitet trots att köket är i hyffsat skick. Eftersom lokaliteterna är slitna i många äldre restauranger leder det till att de får en sämre smiley än nya restauranger, anser Hans Lundström.

I nästa år ska det bli obligatoriskt för de restauranger och affärer som blivit hygiengranskade att visa upp sin glada eller sura gubbe i verksamhetslokalen.

På sidan oivahymy.fi kan du kolla upp restauranger, caféer och butiker i hela landet som hygiengranskats.

Diskussion om artikeln