Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Kendal mint cake

Från 2013
Uppdaterad 16.07.2013 11:03.
Kendal mint cake

Joseph Wiper skulle 1869 laga hårda karameller, glaciärmint, som var hårda och klara. Han rörde ihop socker, glukos, vatten och pepparmintsolja, precis som han brukade göra, men den här gången distraherades han av någonting och processen gick fel. Istället för en jämn och klar massa fick han en ljus, grynig produkt. Han hällde i alla fall ut den i formar och fick en konfekt som han döpte till Kendal mint cake.

Konfekten såldes i första hand lokalt i staden Kendal, men den blev omtyckt av vandrare och bergsbestigare också i andra delar av norra England. Det blev världens första energibars – lätta att ha med sig på vandringar och bra eftersom de innehöll mycket glukos.

Mintkonfekten blev världsberömd efter att ha varit med om två expeditioner. Polarforskaren Ernest Shackleton hade med sig Kendal mint cake på sin tredje polarexpedition 1914-17 till Antarktis, liksom Tenzing Norgay och Edmund Hillary när de 1953 som världens första besteg Mount Everest. Tenzing och Hillary åt mintkonfekt medan de satt på bergstoppen och tittade ner på världen. Tenzing lämnade också kvar en konfekt som en offergåva åt bergsguden.

Källor:
Chaline, Eric (2010) Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt. Helsingfors: Schildts.
Kendal Corner About Kendal Mint Cake (hämtat 8.3.2013).
Romney’s (hämtat 8.3.3013).