Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomiprofessor: "Välfärdsmodellen ohållbar"

Från 2013
Uppdaterad 16.07.2013 19:11.
spargris gjord av glas
Bild: Yle /Jennifer Granqvist

Ska Finland ta sig ur den ekomomiska krisen måste sysselsättningen upp och arbete värderas. Det säger MIT-professorn Bengt Holmström.

Det är ohållbart att det är så lönsamt att tacka nej till jobb och att lägre ansedda jobb inte värdesätts, säger Holmström som i dag debatterade ämnet på Finlandsarenan i Björneborg.

- Det värsta är att vara utan jobb. Vilket som helst jobb borde duga, och speciellt unga borde inse att man inte kan vänta sig att direkt få exakt det jobb man är utbildad till, säger Bengt Holmström.

Han tycker det är problematiskt att ungdomsarbetslösheten skenat iväg och betonar att det i dag är för dyrt för företag att anställa folk. Lönerna är för höga, men man kan också skattemässigt uppmuntra till mera sysselsättning, föreslår han.

IT-bolagen hade inga alternativ

bengt holmström
Bildtext Bengt Holmström.
Bild: Mårten Wallendahl

Holmström har tidigare varit styrelsemedlem i Nokia och numera sitter han i Aaltouniversitetets styrelse. Han förstår att de exportberoende finländska företagen har tvingats till nedskärningar, men understryker att den kompetens som frigjorts från företagen måste ses som resurser.

- Elektronikbranschen är nyckfull och den måste vara beredd på snabba svängar. Men de nystartade it-företagen i Finland klarar sig ganska bra. Det finns en levande entreprenörsanda och många initiativ inom nyföretagarvärlden, säger han och lyfter fram Aaltos start up-projekt som fått erkännande internationellt.

Karriären ska börja från botten

Däremot tillbakavisar han att USA skulle vara ett förlovat land för företagare.

- Det är svårt att få finansiering för entreprenörskap i hela världen. Det är väldigt lokalt man lyckats odla framgångsrika företag, men också stora bolag som Google och Apple har startat småskaligt och det samma gäller deras ledare. I Finland borde man också förstå att man kan börja från enkla jobb och ta sig framåt efter hand, säger han.

Diskussion om artikeln