Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Höga hyror tvingar bort sjöbevakarna från Märaskär

Från 2013
Uppdaterad 17.07.2013 15:39.
Sjöbevakningsstationen på Märaskär i Öja i Karleby
Bild: YLE/Kjell Vikman

Gränsbevakningsväsendet måste spara 28 miljoner euro enligt beslut tidigare i år. I Österbotten betyder det här att sjöbevakningsstationen på Märaskär i Öja i Karleby måste flytta ut från sina nuvarande utrymmen senast under år 2017 till billigare utrymmen.

Övriga sjöbevakningsstationer i Österbotten påverkas inte av sparåtgärderna. Sjöbevakningsstationen i Märaskär verkar i utrymmen som ägs av statliga Senatsfastigheter.

Sjöbevakarna lämnar Märaskär i Öja

Programmet är inte längre tillgängligt

Det är ännu oklart vart sjöbevakningsstationen kommer att flyttas men processen med att leta efter nya utrymmen startades under vårvintern och idagsläget finns 5-6 alternativa placeringar på axeln Karleby-Jakobstad.

-I Karleby är en placering i Sundmynningen ett alternativ säger vicestationschef Robert Möller på Vallgrunds sjöbevakningsstation, i Larsmo har Larsmo fiskehamn diskuterats med kommunledningen, i Jakobstad är en placering av de nio sjöbevakarna i statens ämbetshus eller i Nautors utrymmen vid Borgmästargrundet på Alholmen tänkbara alternativ.

Bildtext Bland andra Magnus Asplund, Seppo Penttilä och Terho Kinnari flyttar från Märaskär.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kommunerna behandlar frågan efter semestrarna

Placeringen av sjöbevakningsstationen har inte behandlats i några kommunala instanser än så länge varken i Karleby, Jakobstad eller i Larsmo men efter semestrarna kommer frågan troligen att få förnyad aktualitet.

Det slutliga avgörandet påverkas också av avståndet till Kronoby flygfält eftersom sjöbevakningen som en del av den allmänna gränsbevakningen också har ansvar för Kronoby flygfält och den trafik som kommer utanför Schengen-området till flygfältet.

- Flytten kommer absolut inte att leda till någon försämring av servicenivån, någon minskning av personalen är inte aktuell säger Robert Möller.