Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cyklar med solpanel och 3D-skrivare på dagens bibliotek

Från 2013
Uppdaterad 17.07.2013 10:41.
Bildtext Föremål som skrivits ut med bibliotekets 3D-skrivare.
Bild: YLE/Nicole Hjelt

Biblioteken i huvudstadsregionen arbetar hårt med att följa sin tid och har gått in för uppsökande arbete och verksamhetsverkstäder för att locka till sig nya besökare.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Biblioteket är inte längre en plats där man måste vara tyst, nuförtiden är biblioteket livligt och färggrannt, berättar Helena Andersson, servicechef på Hagalunds bibliotek i Esbo.

I maj infördes två bibliotekscyklar, en vanlig och en motordriven som har en solpanel med hjälp av vilken kunder exempelvis kan ladda sin mobiltelefon.

- Vi fick idén förra året då vi träffade på en bibliotekarie från Danmark som hade sådana här cyklar på sitt bibliotek, berättar Andersson. Till en början med var det bara vi som hade bibliotekscyklar men nu finns det en i Helsingfors också. Det är en del av den uppsökande verksamheten, vi vill finnas där mänskorna finns, förklarar Andersson.

Biblioteket har också nått ut till nya kunder med hjälp av sina bokkassar. De är påsar med personligt anpassade urval av böcker som sätts ihop av en bibliotekarie och sedan skickas hem till kunden.

Sy och skriv ut byxknappar

- Människor är väldigt intresserade av teknik och vi vill därför också kunna erbjuda dem det. Vi har en ny verkstadsverksamhet där mänskor har möjlighet att prova på till exempel en 3D-printer berättar Andersson.

En 3D-printer är en skrivare som skriver ut tredimensionella föremål. Andersson visar en vattenflaska och en ställning för smarttelefonen som exempel på vad mänskor har skrivit ut.

- En kund kom också in efter att ha tappat en knapp på byxorna och printade ut en ny, berättar Andersson.

Bildtext Helena Andersson säger att biblioteket i dag är en livlig plats där ljud och skratt är tillåtna.
Bild: YLE/Nicole Hjelt

Ifall byxorna ramlar helt och hållet av ska man inte heller rädas, för på Esbo stadsbibliotek finns också en symaskin till förfogande, och en sömmerska som lär ut sömnad flera gånger i veckan.

- Våra läshundar Börje och Venla har också varit oerhört populära, berättar Andersson.

Hundarna är ändå inte på plats just nu för de njuter av en välförtjänt semester.

Det är bara att konstatera att Hagalunds bibliotek sjuder av liv, även under en vardagsförmiddag mitt i juli. Tre personer står och väntar på att deras 3D-föremål ska bli klara, och intill dem hör man surrandet av bibliotekets symaskin. En och annan kund verkar också vara på plats för att helt enkelt hitta lämplig sommarlektyr.

Packar med bibliotekskortet i strandkassen

På Mellstens strand i Esbo står Pauli Dromberg med en av bibliotekscyklarna och väntar på kunder.

- I dag har det varit blåsigt så vi har inte stött på så många kunder, men under varma dagar har cykeln varit väldigt populär, berättar Dromberg.

Han förklarar att många valt att ta med sig bibliotekskortet till stranden efter att de kommit i kontakt med cykeln.

- På så sätt vet vi att vi nått ut till nya kunder, säger Dromberg.

Bildtext Cykeln lockar till sig nya kunder säger Dromberg (till höger).
Bild: YLE/Nicole Hjelt

Ifall man vill låna en bok från cykeln räcker det med att man har med sig bibliotekskortet, men man kan även ladda ner en applikation till sin smarttelefon med vilken man smidigt kan sköta processen helt själv. Applikationen kan även användas ifall man lånar ut en bok till en kompis och vill vara säker på att man får den tillbaka.

På stranden sitter Eerika Eriksson med sina två barn. Hon har hört talas om cykeln men aldrig använt sig av den.

- Jag läser inte själv så mycket men när jag såg att de har böcker för barn och olika spel önskade jag att jag tagit med mitt bibliotekskort. Jag tror jag tar med det nästa gång, säger Eerika.

Bildtext Eerikas dotter Kaisa skulle gärna låna en bok från cykeln.
Bild: YLE/Nicole Hjelt