Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Potatischips

Från 2013
Chips
Bild: CC BY-SA / http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Evan-Amos

Enligt den mest kända historien uppfanns potatischipset år 1854. Restaurangen Moon’s Lake House i Saratoga Springs, New York var en omtyckt restaurang vid en sjöstrand, dit herrskapsfolk kom åkande i hästvagnar.

En dag tyckte en av kunderna att hans franska potatisar var alltför tjocka, och han skickade tillbaka dem ut i köket. Kocken George (Speck) Crum, som var känd för att lätt bli arg, beslutade att ge igen. Han brukade tillreda mat som skickats tillbaka på de mest fantasifulla sätt, för att sedan ställa sig vid köksdörren och se vad kunden nu tyckte om maten. Den här gången skar Crum potatisen så tunt han bara kunde, stekte den i olja tills den blev knapertorr, och dessutom saltade han potatisen alldeles förfärligt. Sedan skickades matportionen tillbaka till kunden, som gillade potatischipsen. Allt fler ville ha potatisen, som ganska snart kom att kallas Saratoga chips.

Historien är kanske sann. Det här är åtminstone den mest berättade historien. En version av historien är det inte alls var Crum som kom på chipsen, utan hans svägerska Catherine Weeks eller hans syster Kate Wicks som kom på idén, men som så ofta är det mannen som får äran. Eller det kanske inte var någon av dem som uppfann chipsen, för receptet lär ska ha funnits i engelska kokböcker redan 30 år tidigare. Men kända blev de tack vare historien om restauranggästen. Kunden har alltid rätt.

Källor:
McWilliams, Mark (2012) The Story Behind the Dish: Classic American Foods. Greenwood.
Moon’s Lake House Restaurant (hämtat 5.3.2013).
The Lemelson-MIT Program (2006) Potato Chips (hämtat 5.3.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik