Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brist på hyreslägenheter i Åbo påverkar nya studerande

Från 2013
Uppdaterad 18.07.2013 07:49.
Människor som går omkring på en husvisning.
Bildtext Antalet lägenhetsansökningar ökar för varje år
Bild: Yle

Hyreslägenheterna i Åbo är för få och nya studerande som söker bostad på studieorten kan få köa länge. Fastighetsförmedlingar och studentbystiftelsen i Åbo är redan nu överösta av ansökningar.

Antalet lägenhetsansökningar har stigit de senaste åren - så också i år. Studenbystiftelsen har i nuläget tagit emot 2700 bostadsansökninga. Pirjo Lipponen-Vaitomaa som är direktör för bostadsärenden menar att de i varje vecka tar emot 300 ansökningar.

- Antalet ansökningar ökar i år igen jämfört med fjolåret. Uppskattningsvis kommer vi att få in 3500 ansökningar till början av september. Det betyder att många tyvärr inte får lägenhet från studentbystiftelsen.

Lipponen-Vaitomaa menar att det finns 1500 lägenheter som är möjliga att hyra ut i studentbyn för tillfället.

"Vi får in massor med ansökningar"

Fastighetsförmedlingarna i Åbo har bråda tider. Mikko Kiiskinen arbetar på OVV Asuntopalvelu och har noterat att det, jämfört med samma tidpunkt förra året, är livligare nu.

-Hyresbostäder finns det gott om i Åbo just nu men det är också många som söker. Vi försöker ta hänsyn till alla ansökningar men de är så många att det tyvärr inte är möjligt.

Fastighetsförmedlingen Asuntohelppi förmedlar i första hand lägenheter åt nya studerande som flyttar till Åbo och Ann-Marie Ekblom märker att det är en hård konkurrens om hyreslägenheterna i Åbo.

-Vi får in massor med ansökningar hela tiden men det är svårt att beakta alla. Det är nästan omöjligt eftersom det finns brist på lägenheter. Och stor brist är det i synnerhet på små lägenheter nära universiteten och centrum.