Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Uppfanns som hälsodryck: Coca Cola

Från 2013
Uppdaterad 22.07.2013 14:45.
Bild: Rico Shen.

Apotekaren John Pemberton skapade 1886 det urspungliga receptet till Coca Cola genom att röra ihop en sirapssöt dryck. På apoteket Jacob’s Pharmacy sattes kolsyra till drycken och den såldes till allmänheten för 5 cents per glas. Coca Cola såldes invid försäljningsstånd för kolsyrat vatten, som på den tiden ansågs nyttigt att dricka.

Pemberton påstod att drycken botade många sjukdomar, som morfinberoende, huvudvärk, magproblem och impotens. Men det såldes inte många glas Coca Cola det första året. Pemberton sålde receptet och rättigheterna till Asa Candler, som gjorde en stor reklamkampanj och sålde drycken som en uppfriskande läskedryck istället för en medicin. Och Coca Cola blev så småningom det stora varumärket som symboliserade hela USA.

Exakt vad Coca Cola-elixiret innehåller är fortfarande en av de bäst bevarade hemligheterna i världen. Till en början fanns kokablad med (i en tidigare version av artikeln talades det om kokainblad), men receptet har ändrats sedan dess. Hur mycket kokain det finns i dag, eller om det alls finns, är det ingen som vill avslöja.

Coca Cola-elixiret som medicin var ingen storsäljare, men det säljs fortfarande i dag receptfritt på apotek i USA. Det brukar ordineras mot illamående och magknip.

Bellis, Mary The History of Coca Cola (hämtat 9.4.2013).
McKenzie Neal, Richard (2008) The path to addiction... : and other troubles we are born to know. Bloomington: Authorhouse.

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik