Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Glasstrut

Från 2013
Uppdaterad 21.07.2013 16:11.
Kvinna äter glass på Salutorget i Helsingfors
Bild: Riku Kaminen/Yle24

På världsutställningen i St. Louis, Missouri år 1904 fanns det mer än 50 glassförsäljare. Men det var heta dagar och glassen hade god åtgång.

Glass hade då blivit billigare, så att inte bara de rika kunde köpa den. Den såldes i glasbägare, och det var meningen att kunderna skulle äta upp sin glass med sked eller slicka i sig glassen. Men ibland gick glaset sönder, eller så glömde kunden att lämna tillbaka bägaren och i ett av försäljningsstånden tog glassbägarna slut.

Programmet är inte längre tillgängligt
Errare humanum est: - om misstag, misslyckanden och nederlag, som har vänts till något mycket bättre - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I ståndet bredvid stod Ernest A. Hamwi och sålde zalabia, ett slags syriska våfflor. Han rullade ihop en våffla till en strut och skapade den första glasstruten.

Eller åtminstone berättas historien så här. Det fanns många andra som påstod att de hade varit först med glasstrutar, och det finns beskrivet strutar både i Italien och i Frankrike redan 100 år tidigare. Men det var först i början av 1900-talet som glass blev allmännare och det blev lönsamt att tillverka skilda strutar för glass.

Källor:
The Great Idea Finder Ice cream cone (hämtat 9.4.2013).
The History Of Ice Cream & The Ice Cream Cone (hämtat 9.4.2013).