Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Misshandlade på grund av nationalitet - nu kom domen

Från 2013
Bildtext Misshandeln ägde rum vid Backasgatans simhall.
Bild: Google maps

Helsingfors tingsrätt har i dag onsdag dömt två män till fängelse och bötesstraff för den misshandel som ägde rum vid Backasgatans simhall i Helsingfors i maj.

Två marockanska män dömdes för dådet. Den ena mannen, som är i 40-års åldern, fick ett halvt år villkorligt fängelse och dömdes att betala skadestånd till offren. Den andra som är i 30-års åldern dömdes till 45 dagsböter.

Det var i maj i år som de båda männen på engelska hade frågat förbipasserande vid Backasgatans simhall om de är finländare och därefter hade de misshandlat personerna. Offren var två kvinnor och en man. Motivet anses därför vara rasistiskt.

Den äldre mannen ansågs skyldig till fyra fall av misshandel, ärekränkning, stöldförsök, utlänningsförseelse och hindrande av tjänsteman. Den yngre mannen ansågs skyldig till lindrig misshandel, stöldförsök, utlänningsförseelse och hindrande av tjänsteman.

Det ena offret hade misshandlats två gånger, därför ansågs den ena mannen skyldig till fyra fall av misshandel.

Männen vistades olovligt i Finland så polisen tog dem i förvar direkt efter domen med hänvisning till utlänningslagen. Männen hade varit fängslade i väntan på domen.