Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadshandeln tar sommarlov

Från 2013
Uppdaterad 18.07.2013 10:56.
Bild: Yle

I juni såldes nästan en tredjedel färre bostäder än året innan. Men riktigt så dystert är det ändå inte, tycker Aktias vice verkställande direktör Jarl Sved.

- Det rör nog på sig, fast det är lugnare än under tidigare somrar. Främst familjebostäder byts men placerings- och investeringsbostäder har inte samma efterfrågan. Priser som kommer upp i 400 000-500 000 euro kan kräva betydligt längre försäljningstider än vad man är van med, förklarar Sved.

Sommaren visar sämst statistik från huvudstadsregionen. Där såldes hälften färre radhus- och egnahemshuslägenheter. Aktia visar motsatt trend och säljer bäst i södra Finland.

- Små bostäder i kärncentrum går nog åt i så gott som alla väder. Det största problemet i huvudstadsregionen är att det inte finns tillräckligt med bostäder nära arbetsplatserna.

Folk strömmar alltså till städerna och i avflyttningsorterna lönar det sig att ta sig en tankeställare innan man säljer sin bostad. Priserna skjuter ändå inte i höjden på grund av den lindriga recessionen. Det är alltid säkrare att först sälja, och sedan köpa.

Köpte eget efter hyreshöjning

Daniel Enbacka är en lycklig fastighetsägare sedan en månad tillbaka. Han berättar hur han fick tag på en liten lägenhet i gott skick i Helsingfors:

- Det var förvånansvärt enkelt. Jag hade bott på hyra i ett och ett halvt år när det kom en hyreshöjning som var såpass kraftig, att jag tänkte att nu måste jag göra någonting. Och efter en vecka hade jag köpt bostaden.

Enbacka gav anbud och såg inte till några andra potentiella köpare. Han valde att köpa istället för att hyra just på grund av priset. Nu betalar han lika mycket per månad, men för en större lägenhet som han dessutom äger. Men visst är prisnivån hög medger han:

- Mina kompisar som bor i Österbotten får ett egnahemshus för mindre än jag betalar för min tvåa här i Helsingfors. Om jag inte skulle se det som en investering så skulle det kännas ganska hopplöst.

Enbacka valde ett lägre pris framom en rörrenovering. Det är inte den enda kostnaden som framtiden kan föra med sig åt dem som nu köper bostad, varnar Jarl Sved på Aktia:

- Man måste vara beredd på att räntorna någon gång stiger och man måste sköta bostadslånen då också.