Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors stad sammankallar till Guggenheim-möte

Från 2013
Uppdaterad 18.07.2013 16:20.
ritva viljanen
Bildtext Stadsdirektör Ritva Viljanen kallar till möte om Guggenheim den 13 augusti. I mötet deltar flera påverkare inom konstvärlden.
Bild: YLE/Isabella Mattsson

Helsingfors stad ska nu sammankalla till ett möte om Guggenheim-projektet. Mötet sammanfaller med att Guggenheim-stiftelsens ledning efter sommaren väntas ge ett nytt förslag om att bygga ett Guggenheim-museum i Helsingfors.

Mötet har tillkallats av biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen och fullmäktiges ordförande Mari Puoskari (Gröna). Det hålls den 13 augusti.

Till mötet har staden bland annat bjudit chefen för Emma-museet Pilvi Kalhama och Tiina Erkintalo vid Checkpoint Helsinki, som skapats som ett motförslag mot Guggenheim-projektet senast det var aktuellt. Sammanlagt har omkring tio påverkare inom konstvärlden fått en inbjudan.

- Vi vill inleda en diskussion om det här från rent bord eftersom konstnärerna senast ansåg sig vara förbisedda, säger Mari Puoskari till Yle Huvudstadsregionen.

Guggenheim bjöd gruppordförande på middag

Också Thomas Wallgren (SDP), som är ordförande för Helsingfors konstmuseums direktion, har fått en inbjudan.

- Tanken verkar vara att Guggenheim vill rekognosera vad staden anser och om det lönar sig att komma med ett förslag, säger Thomas Wallgren (SDP) till Yle Huvudstadsregionen.

I mötesinbjudan står det att Guggenheim ska komma med ett nytt förslag efter sommaren.

Wallgren säger att han nu önskar att processen är öppen.

- Tidigare har inte alla informerats om vad som pågår. Bland annat har Guggenheim i år bjudit samtliga gruppordförande i stadsfullmäktige på middag, men ingen har berättat om det i offentligheten.

Wallgren kan ändå ställa sig bakom projektet om förslaget är bra.

- Om villkoren är bra så är Guggenheim välkomna till Helsingfors, säger han.

Guggenheim-stiftelsen har redan en gång försökt etablera ett museum i Helsingfors. Det var under våren 2012, men då röstade stadsstyrelsen nej till förslaget med rösterna 8-7.

Läs också:
Guggenheim kommer med nytt förslag efter sommaren
Guggenheim lobbar igen
Inget Guggenheim till Helsingfors