Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Charmig duo på mysig festival

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bild på duon Vasas Flora och Fauna - Mattias Björkas & Iiris Viljanen
Bildtext Vasas Flora och Fauna - Mattias Björkas & Iris Viljanen
Bild: Vasas Flora och Fauna

Solen gassade redan när vi startade vår resa från Helsingfors till Åland och ön Jurmo, där festivalen Island in the Sun körde igång för sista gången förra helgen.

”Island in the Sun är en festival som kombinera vacker skärgårdsnatur med livekonserter. Det är en festival där ett dopp i havet efter en svettig konsert är en självklarhet. Aktuella svenska, finska och åländska artister blandas med besökare under tre heta sommardagar och skapar tillsammans en oförglömlig upplevelse.”

Så beskriver festivalarrangörerna själva sin festival, och jag kan inte annat än hålla med. Festivalen levde mer än väl upp till sitt rykte - det var varmt, soligt och gemytligt på flera sätt. Under dagarna befann sig de flesta festivalbesökare på stranden, där också en av scenerna fanns. Mot eftermiddagen drog spelningarna igång på strandscenen och fortsatte sedan till långt in på natten på stora scenen (som egentligen är bedårande liten jämfört med större festivaler), eller i dj-båset som låg på den så kallade “Vassen-scenen”.

Folk dansade och svettades, och däremellan kopplade man av i solen eller på campingen. Visst kunde det bli lite stökigt in på småtimmarna, men i överlag är detta en festival med en stark kollektiv känsla, en vi-anda och samarbete. Och så har ju också festivalen genomförts av ideella krafter alltsedan den startade år 2008.

Det som från början var en liten musikfest på en idyllisk ö vänner emellan växte sig genom åren större, men känslan är fortfarande att alla är kompisar med varandra och att man samsas på den lilla ön. Också ö-borna själva hjälper till och hade även detta år förberett sig genom att bunkra upp med extra mat och dryck i den lilla affären, där de också serverade sjukt goda frukostpaket till utsvultna festivalbesökare. För att inte tala om aborrklämmorna (som en pitakebaba fast med stekt aborre istället för kebab) som serverades på festivalområdet – mums!

Men vi får inte glömma det viktigaste – musiken. Alla band hade mer eller mindre indie-stuk på melodierna, men visst fanns det variationer också. Från mera lågmälda och melankoliska Vasas Flora och Fauna till upp-tempo bandet Discoteka Yugostyle. Det fanns liksom rum för att både ligga framför strandscenen och vicka med tårna i takt till musiken, och att senare dansa sig svettig och yr framför stora scenen och dj-båset.

Eftersom jag själv ursprungligen är Vasabo så var duon Vasas Flora och Fauna extra underhållande för mig, och jag rekommenderar att man spetsar öronen lite extra när man hör deras texter, för de är verkligen mitt i prick. Är du Vasabo förstår du vad jag menar. Annars kan du bara njuta av Mattias Björkas och Iiris Viljanens skönt synkade röster och instrument. För det är avskalat men klockrent när Iiris och Mattias står på scenen.

I Kulturtimmen, Radio Vega, på Yle Arenan kan du också höra en intervju med just Vasas Flora och Fauna, och deras livespelning på Island in the Sun.

“Det är som en enda lång midsommar” fick jag höra innan jag åkte till Island in the Sun, och så här i efterhand kan jag inte annat än att hålla med. Så med brunbrända ben, ett nöjt leende på läpparna och i sällskap av vänner klev jag på färjan för att påbörja resan hem, medan idylliska Jurmo sakta försvann i horisonten.