Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Östman och Nygårds utanför final

Från 2013
Viktor Östman.
Bildtext Det blev ingen finalplats i Rieti för Viktor Östman.
Bild: Yle

Varken Viktor Östman eller Isabelle Nygårds kunde tänja sig till final i under 19-åringarnas EM-tävlingar i friidrott i italienska Rieti.

Vasa IS-stavhopparen Östman klarade ingångshöjden 480 i första försöket, men där tog det sedan stopp. På 495 – vilket till slut räckte till en finalplats – blev det tre rivningar och Östmans placering var 15:e.

Östman har i år som bäst hoppat fem meter i juni. Hans personbästa från förra sommaren är 520.

Finländarna hade inte flyt i damernas diskuskval. Salla Siponen var trettonde och Isabelle Nygårds fjortonde, då tolv tog sig vidare till final. Siponen var en dryg halvmeter bakom kvalets tolva.

IF Kraft-kastaren Nygårds fick till 45,21 i sitt sista kast, men det blev en dryg meter från en finalplats. Nygårds årsbästa är 47,56, medan rekordet från ifjol är 18 cm bättre.

Oona Kettunen övertygade

I herrarnas kulfinal blev det finländskt på placeringarna fem och sju. Matti Sivonen var femma på nytt personbästa 19,81 och även sjuan Timo Kööpikkä förbättrade sitt rekord med 18,57.

Oona Kettunen, som hör till guldfavoriterna på damernas 3000 meter hinder, föll i början av sitt semifinallopp, men samlade sig och vann till slut övertygande med kvalets nästbästa tid. Även Minttu Hukka är finalklar.

På damernas 100 meter tog sig Milja Thureson vidare till final. TuTo-löparen noterades för den sjunde snabbaste tiden (12,04) i semifinalskedet. Thureson sprang nytt personbästa 11,89 i försöksheaten.

På herrhundringen blev det däremot inga finalplatser för de två finländarna som tagit sig till semifinal, Viljami Kaasalainen och Markus Skyttä.

I herrarnas spjut tog sig i sin tur alla tre finländare vidare. Joni Karvinen var kvalets fyra, Jami Kinnunen (Kimmo Kinnunens son) femma och Toni Kuusela sjua.

I slägga var två av tre finländare lika lyckligt lottade, nämligen Markus Kokkonen och Waltteri Lahtinen. Klar för final är även höjdhopparen Samuli Eriksson efter 208 i kvalet.