Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Möjlig ljusning för krantillverkaren Levator

Från 2013
Uppdaterad 19.07.2013 07:10.
Ett industriområde.
Bildtext Levator i Hangö.
Bild: Yle/Robin Lindberg
Programmet är inte längre tillgängligt

De arbeten som för tillfället finns att göra ger sysselsättning åt alla fram till årsskiftet hos lyftkranstillverkaren Levator i Hangö. Enligt företaget, som helt och hållet levererar till utlandet, är läget fortfarande osäkert och omsättningen ungefär hälften av det goda året 2008.

Levator fungerar som Konecranes Finland Oy:s samarbetspartner gällande kranleveranser. Kunderna förhandlar direkt med Konecranes Finland Oy.

Konkurrensen är hård, men det som kan betyda en ljusare framtid är trenden att norska företag börjar flytta produktionen från Kina och andra låglöneländer till Europa.

Det säger huvudägaren och verkställande direktören Petri Metsola på Levator. Företagen har lidit av de långa avstånden och av låg kvalitet hos de beställda produkterna. Och det här kan öppna nya möjligheter för Levator, förklarar han.

För tillfället tillverkar Levator delar till en varvslyftkran till Norge. Så gott som klar är också den första av tre containerlyftkranar som går till Litauen.

Nya marknader i Norge?

I höst vet företaget mera, men det kan i bästa fall finnas möjligheter att få en ny kund i Norge.

Företaget National Oilwell Varco som tillverkar anläggningar för oljeborrning har gjort en provbeställning av Hangöföretaget Levator.

Sysselsättning åt 120 personer

Företaget Levator Oy sysselsätter för tillfället omkring 100 personer, och dessutom inhyrd arbetskraft på ungefär 20 personer.

Årsomsättningen ser ut att bli mellan sex och åtta miljoner euro i år.