Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Balkonggrillare trotsar reglerna

Från 2013
Uppdaterad 19.07.2013 13:01.
Korv och grönsaker på en utegrill.
Bild: Mika Kanerva

Grillning på balkongen i Helsingfors stads hyreslägenheter är totalförbjudet men vissa ivriga grillare bryr sig inte om husbolagens regler.

Fem av stadens 21 bostadsbolag uppger att de flera gånger under sommaren tar emot klagomål angående grillning på balkonger. Resterande 16 bolag säger att de handlar om ett fåtal gånger under flera år eller att de aldrig haft liknande problem. Det här visar Yle Huvudstadsregionens rundringning.

- Grannar ringer flera gånger i veckan under sommarmånaderna. Mest irriterar de sig på matoset som sprider sig in i lägenheterna, men det är ju också en säkerhetsfråga, gardinerna kan lätt fatta eld då man grillar på balkongen, säger Jaakko Vierelä, disponent för Helsingfors stads hyresbostäder i Malm

Kolgrillar är farligare än gasgrillar

På räddningsverket bekräftar man att det mest handlar om upprörda grannar. Bränder som orsakas av grillning på balkonger är inte så vanliga.

- Vi släcker endast några bränder på balkonger i året. Då en eldsvåda uppstår handlar det oftast om glödheta kolbitar som kommer i kontakt med möbler eller som slängts i sopor och på det sättet orsakar eldsvåda, säger Seppo Sihvonen, chef för övervakningsenheten i Helsingfors.

Engångsgrillar är värst

Sihvonen säger att det inte är brandkårens sak att bestämma om förbud, det gör bostadsbolagen, men han är själv för totalförbud.

- Att grilla på balkongen är aldrig en bra idé. Det värsta jag vet är engångsgrillar, de duger inte till något och är ytterst brandfarliga, säger Sihvonen.

Flera av stadens husbolag har lånegrillar som alla hyresgäster får använda på till exempel gården för att undvika grillning på balkonger.

- Då folk grillar på balkongen skickar vi ut en skriftlig varning och det brukar faktiskt hjälpa. Hyresgäster är oftast rädda för höga skadeståndssummor och risken att bli utan lägenhet, säger Anne Idman, disponent för stadens hyresbostäder i Igelkottsvägen.