Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs öl- och porterbryggeri

Från 2013
Uppdaterad 26.07.2013 12:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Västnyland: "Det var en gång... i Hultmans bryggeri" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Öl, porter, svagdricka och Astrakan. Bland annat det transporterades en gång i tiden med häst från Bryggerigården ut till Ekenäsborna.

Radio Vega Västnyland: Ekenäs öl- och porterbryggeri, del 1

Programmet är inte längre tillgängligt

I serien ”Det var en gång...” besöker vi tidigare Ekenäs ölbryggeri bolag, som grundades år 1858 av Frithiof Hultman (1831-1890). Senare har bryggeriet gått under namnet Ekenäs öl- och porterbryggeri samt Hultmans öl- och porterbryggeri.

Radio Vega Västnyland: Ekenäs öl- och porterbryggeri, del 2

Programmet är inte längre tillgängligt

År 1858 såg Bryggerigården annorlunda ut än vad det gör i dag. Huset där Svenska klubben finns byggdes år 1888. Huvudbyggnaden, som numera fungerar som FBK:s klubbhus, byggdes år 1916. Intill huvudbyggnaden fanns det tidigare också en mindre byggnad där bryggeriets häst Mona stod. Med Mona transporterades dryckerna från bryggeriet ut till staden och Alko.

Bryggeriet, som fortfarande lever kvar i mångas minnen, hade i tiderna stor betydelse för bygden.

Bryggeriets kanslist ser i backspegeln

Britt-Marie Malmlund började arbeta som kontorselev i bryggeriets kontor år 1957.

- Det var ett fantastiskt fint jobb att börja på.

Bryggeriets anställda fick dricka hur mycket som helst av bryggeriets produkter.

- Öl fick man inte dricka, men det dracks nog i någon knut här och var, minns Britt-Marie.

Malmlund själv tyckte mest om äppeldrycken Astrakan. Hon blir nostalgisk då vi vandrar över Bryggerigården. Det är många personer som levde sina liv här.

- Jag önskar att alla skulle få höra det här skramlet och se den pittoreska miljö som fanns här under bryggeriets tid.

Ölen kokades i huvudbyggnaden

Björn Öhberg arbetade år 1961 som ölkokare på bryggeriet. Hans favoritdryck var Sinalco, en av de sista nya produkterna.

- Det smögs nog med de här flaskorna här, minns han.

Öhberg berättar att ölen kokades och blandades i huvudbyggnadens övre våning. Innan valborg kokades mjöd i samma utrymmen.

- Vi målade kokkärlet med livsmedelsfärg som blandades ut med ren sprit. Man kunde inte hålla på så länge innan man var tvungen att ta frisk luft.

Bryggeriet gick i konkurs 1963

Björn Öhberg berättar att han under sin arbetstid fick en känsla av att bryggeriet kördes ner. Maskinerna var gamla och krånglade och känslan var att man inte ville fortsätta.

Britt-Marie Malmlund minns mycket väl den fasansfulla dagen då alla bryggerianställda samlades i bryggeriets kontor. Det var dagen då alla förutom hon och Olav Åkerberg fick sparken. Malmlund och Åkerberg höll bryggeriets byggnader varma och förvaltade konkursboet fram till år 1964.

- Jag tror kanske att ledningen i slutet inte riktigt kunde hantera pengar. Det blev mera utgifter än inkomster. Helt enkelt misshushållning.

Ekenäs FBK sköter om Bryggerigården

Frithiof Hultman var med och grundade Ekenäs frivilliga brandkår. Före sin död hann Hultman vara både föreningens ordförande och kårchef. Ekenäs frivilliga brandkår köpte Bryggerigården år 1970. Numera finns det 12 hyresgäster på gården, berättar Tom Ferm som är ordförande för Ekenäs FBK.

- Om allting går som planerat kommer här att resas ett nytt hus i gammal stil dit den trettonde hyresgästen flyttar in, berättar Ferm.

Diskussion om artikeln