Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kollektivavtalet gäller också utländska arbetstagare

Från 2013
Uppdaterad 22.07.2013 17:03.
Thian Daengna trivs med arbetet som bärplockare
Bildtext Thian Daengna trivs med arbetet som bärplockare i Pargas.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Det finns fortfarande många brister i utländska arbetares arbetsförhållanden. Det säger inspektör Kristiina Linna på Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland som granskar utländska arbetstagares förhållanden i bland annat Åboland.

Speciellt de som har bärodlingar och växthus vet inte alltid vad för regler som gäller.

- Om man till exempel plockar jordgubbar med ackordlön tror arbetsgivare oftast att man inte behöver bokföra arbetstiden. Oftast saknas också företagshälsovård, säger Linna.

Också när det gäller utländsk arbetskraft ska man följa det finländska kollektivavtalet. Den lägsta lönen i Finland är cirka 7 till 8 euro i timmen. Dessutom måste man betala ersättning för övertid och semesterersättning.

Linna påpekar att de finländska företagen sköter sig ganska väl. Däremot finns det ofta brister i de fall då en utländsk arbetsgivare skickar arbetstagarna till Finland för att arbeta.

Men samtidigt är det också mycket som fungerar bättre nu än för några år sedan.

- Många har kommit hit i flera år, så de vet sina rättigheter. Men på de odlingar jag har granskat nu så där finns folk från Ukraina och de vet inte hurdana löner man borde få i Finland, säger Linna.

Thailändska Thian Daengna har däremot goda erfarenheter av Finland. Hon arbetat på Bjursängs bärodling i Pargas sedan 2008. Hon är mycket nöjd med sin arbetsplats och har också lockat vänner och släktingar från Thailand hit för att jobba.

- Jag är mycket nöjd. Det är en bra arbetsplats och vi har en bra arbetsgivare och trevliga arbetskamrater och så får jag tala mitt eget modersmål, säger Daengna.