Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Christoffers whiskeymarinerade inrefilé

Från 2013
Uppdaterad 23.07.2013 12:39.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Christoffer Thomassfolk bjöd oss på sin biffar av inrefilé som legat i god marinad. Här får ni receptet!

Meny: Grillade whiskeymarinerade biffar av grisinrefilé serverade med broccolisallad med grillad halloumi och grönsaker samt ztatsiki.

Bildtext Christoffer Thomasfolk
Bild: Yle/Kati Enkvist

Marinad för ca femhundra gram kött:

1-2 matskedar valfri senap
4-5 msk grillsås
2-4 vitlöksklyftor
1 färsk chili
1 dl sojasås
1-2 msk whiskey

Gör så här:

Tillsätt först senap och blanda ihop med grillsåsen (t.ex. Santa Marias American BBQ Kentucky Whiskey) så att det blir en jämn smet. Hacka vitlök och chili i bitar och blanda därefter i sojasås och whiskey. Om du vill ha den ännu hetare lägg till en skvätt valfri chilisås.

Köttet:

Putsa inrefilén av griskött. Peppra kraftigt runt hela filén så att den täcks ordentligt. Lägg därefter köttet (antingen skurna i flera bitar eller som hel) i marinaden och ta i med händerna så att den täcks. Låt stå i marinaden i minst 2-3 timmar, över natten går också bra.

Innan du grillar ska du torka marinaden från köttet för annars bränns den. Under grillningen kan du pensla marinad på köttet med jämna mellanrum. Se till att köttet är rumsvarmt – inte kallt – när du ska börja grilla.

Ztatziki

1 burk chreme fraiche
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
nypa salt och peppar.

Gör så här:

Riv gurka och pressa eller finhacka vitlök och blanda i chreme fraische. Går också bra att använda yoghurt eller gräddfil, men då är det viktigt att gurkan får rinna av först. Tillsätt salt och peppar och blanda ihop allt till en sås.

Broccolisallad

1 broccoli
isbergssallad
rucola (om du vill)

Grillspett

1-2 valfri lök
1 burk champinjoner
1 sommarsquash (zucchini)
1 paprika
körsbärstomater
olja
salt
peppar
1 halloumiost

Gör så här:

Koka broccoli i saltat vatten, låt rinna av och bli ljummen. Hacka sallad och blanda med broccolin. Förbered därefter grönsakerna som ska grillas enligt följande: Lägg grillpinnar i blöt om de är av trä. Hacka alla ingredienser i lämpligt stora bitar. Blanda ihop allt med olja, salta och peppra. Träd grönsakerna på pinnarna i varierande ordning. Fördela halloumiosten i sex lika stora bitar (ej skivor). Lägg dem på en egen grillpinne.

Ta bort grönsakerna och halloumin från spettet när de fått färg, låt allt bli ljummet, tillsätt i salladen och blanda om. Pressa på citron om du vill ha mera syrlighet.

Ormbett