Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lärkan-elev prisbelönt i biologiolympiad

Från 2013
Uppdaterad 23.07.2013 12:57.
Bildtext Jakke Neiro med sin bronsmedalj
Bild: Yle/ Cecilia Heikel

17-åriga Jakke Neiro från Helsingfors har vunnit bronsmedalj i en internationell vetenskapstävling. Neiro klarade sig bra trots att man i tävlingen tog upp ämnen som inte finns med i undervisningen i Finland.

Biologiolympiaden (IBO) är en internationell tävling för studerande i gymnasieåldern, där man testar ungdomar i deras kunskaper i biologi. Tävlingen ordnades i år för tjugofjärde gången, denna gång i Bern i Schweitz.

Nivån är skyhög - det handlar inte om att känna igen kottar, precis.

- I tävlingen tog man upp ämnen som biokemi och molekylbiologi som vi i Finland inte alls är lika bra på som man är i många asiatiska länder, berättar Jakke Neiro.

- Man skulle också kunna växtfysiologi, ett ämne som inte alls finns i undervisningen i Finland. Men där togs också upp ekologi och sådant som finländare och andra nordbor brukar vara bra på.

Vad finns i en uggla?

Det finländska lagets representanter sållades fram genom en nationell biologitävling för gymnasiestuderande. Lärkan-studeranden Jakke Neiro klarade sig så bra att han togs ut till en grupp som fick undervisning i några dagar vid biologiska institutionen vid Helsingfors universitet.

Morgonöppet: Lärkan-elev vann brons i internationell biologitävling

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi gjorde många intressanta saker under de dagarna. Vi mätte proteinhaler i råttblod, och vi öppnade en kackerlacka, en snäcka och en daggmask och tittade på deras anatomi.

De studerande fick också öppna en uggla för att ta reda på vad som finns inuti. Är inte det lite småäckligt?

Neiro ser oförstående ut.

- Äckligt? Nej, jag tycker inte att det är äckligt.

Ur den här gruppen valdes sen det fyramannateam som åkte till Bern.

Biologivitsar

Till biologiolympiaden kom begåvade ungdomar från sextiotvå länder i hela världen.

- Det var roligt att känna att man inte är nån udda biologifreak utan att det finns en massa mänskor som är som man själv. Alla förstod biologivitsar! Men nog pratade vi också om annat än biologi.

Vad Jakke Neiro ska göra som stor är ännu öppet.

- Nog ska jag studera biologi, men jag vet inte ännu vad jag ska specialisera mig på.

Först är det ändå det sista året i Gymnasiet Lärkan som gäller, och studentskrivningarna. I höst ska han skriva biologiprovet. Vi gissar att det kommer att gå ganska bra.