Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jessica Aminoff tävlar på många hästar

Från 2013
Ryttaren Jessica Aminoff
Bild: YLE/Sofia Lindahl

Jessica Aminoff från Billnäs ryttare tävlar på flera olika hästar och i många olika klasser under Sea Horse Week i Hangö som inleds på onsdag (24.7). Aminoff jobbar också heltid med hästar.

Radio Vega Västnyland: Jessica Aminoff från Billnäs ryttare

Programmet är inte längre tillgängligt

Hon både tränar hästar och tävlar med dem. Hon tränar också elever, både i det egna stallet i Billnäs och i andra stall i Västnyland.

Jessica Aminoff tävlar fyra av fem dagar under Sea Horse Week i Hangö. På onsdag och torsdag tävlar hon i mindre klasser. En av hästarna har nästan aldrig tävlat tidigare.

– Det ska bli spännande att se hur det går. Hangö är ett ställe som hästar kan vara nervösa på.

Ovanliga hinder

Hindren på banan är inte helt vanliga. Hindren som föreställer kyrkan och vattentornet är något som hästarna brukar reagera på, berättar Jessica Aminoff.

Förra året fanns det dessutom ett hinder som föreställde en korv. Hindret var sponsrat av ett västnyländskt företag.

– Hästar är vana vid att det är bommar eller färgade lådor. När det blir litet annorlunda kan känsliga hästar reagera.

Speed race

På fredag och söndag tävlar Aminoff i de större klasserna i Sea Horse Week. På söndag är hon med i speed race tävlingarna med hästen Eon. Jessica tävlar med Eon för tionde säsongen. Förra veckan vann ekipaget nationella tävlingar i Ypäjä i speed race. Eon är specialist på speed race.

– Han är gjord för det. Det finns inte många hästar som kan gå så hårt och ändå hålla hindrena uppe.

– På våren kom en lista med de hästar i Finland som har haft mest vinster genom tiderna och Eon låg på tredje plats.

Sjukledig häst

En annan av de äldre hästarna som Jessica Aminoff tävlat med länge är Billnäs Oliver. Men Billnäs Oliver som är Jessicas bästa häst är sjukledig efter att ha skadat sig i de finländska mästerskapen i början av sommaren.

Jessica Aminoff hoppas att kunna fortsätta tävla på Billnäs Oliver och Eon ännu några år. Samtidigt har hon några nya potentiella hästar som hon håller på att bygga upp. En häst är Avalanche som hon hämtade från Holland i våras.

– Senast nästa säsong hoppas jag att Avalanche är färdig för de bästa klasserna.

Framtiden

Jessica Aminoff hör till de bästa ryttarna i Finland. Men för att kunna komma upp på högsta internationella nivå skulle det krävas att hon flyttar utomlands.

– Det är inte uteslutet, säger hon.