Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spänd väntan på den nya kronprinsen

Från 2013
Uppdaterad 23.07.2013 21:01.
Bildtext Medieuppbådet utanför sjukhuset är stort.
Bild: EPA/GERRY PENNY

I Storbritannien har världspressen, turister och kungliga fans samlats utanför St Marys sjukhus i centrala London. Under förmiddagen var stämningen spänd i väntan på att kronprinsparet skulle komma hem från sjukhuset med sin nyfödde son.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Storbritannien firar prinsen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Jag har kommit hit för att se den nya prinsen. Jag och min dotter har sovit utanför sjukhuset, säger Maria Scott.

Hon och hennes dotter reste ner till London från Newcastle i norra England för fem dagar sedan för att vara på plats då den nya tronarvingen föds. Nu har hon kämpat sig fram förbi media och säkerhetsvakter och släpper inte dörren till sjukhusets Lindo Wing med blicken. Bakom den finns Hertiginnan Catherine, Prins William och deras son.

Älskad kungafamilj

Enligt Maria Scott är födseln en särskilt stor händelse eftersom den nyfödde skulle ha varit Prinsessan Dianas första barnbarn.

- Vi är så stolta över dem. Jag älskar den kungliga familjen, speciellt de yngre generationerna. De är folkets kungligheter. William och Harry är precis som sin mamma, de kan prata med vem som helst, säger Maria Scott.

Utanför sjukhuset finns ett par tält som pyntats med brittiska flaggor. Men största delen av dem som samlats utanför är journalister och de flesta av dem har riktat stora kameraobjektiv mot sjukhusets ingång. De brittiska medierna har bevakat sjukhuset dygnet runt i drygt tre veckor.

"Sorlig dag för journalistiken"

Graham Smith som är ordförande för lobbyorganisationen Republic, som vill avskaffa monarkin i Storbritannien säger att han visst är glad för kronprinsparet, men tycker att medierna i Storbritannien prioriterar fel. Enligt honom måste mediehysterin vara tung för en kvinna som just fött sitt första barn.

- Det är en sorglig dag för brittisk journalistik, säger han.

Hans organisation har fått över hundra nya medlemmar under det senaste dygnet.

De flesta britterna vill ändå fira. Då cirkusen är över vid St Marys sjukhus kommer festen och journalisterna med stor sannolikhet att flytta till torget utanför Buckingham Palace och utanför kronprinsfamiljens nya hem, Kensington Palace.

Text: Charlotta Buxton, i London

Diskussion om artikeln