Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sven-Erik är Veikkolas byahjälp

Från 2013
Uppdaterad 24.07.2013 09:10.
Bildtext Byahusets nymålade fönster är klara att hängas upp.
Bild: Yle/Maja Ottelin

Sven-Erik Grahn hittade ett idealiskt jobb i Veikkola i Kyrkslätt. Han sköter nu om byaföreningens byahus, bastu och skateboardramp, men ställer också upp på allehanda hushållsjobb hemma hos bybor. Det här tack vare NTM-cetralens projekt byahjälpen.

Tidigare jobbade han som rörmontör vid VR, Helsingors stads vattenverk och på Högholmen men blev arbetslös. När jobbet som byahjälp dök upp fick han höra om det via en bekant och har nu varit sysselsatt sen mitten av juni. HAlva tiden går till föreningensbyahus, strandbastu, frisbeebana och skateboardramp, och halva tiden är vikt för uppdrag från bybor.

- I början vardet tyst men så började telefonen ringa. Folk känner redan igen mig på gatan, berättar Sven-Erik.

Gårdskarl och socialfarbor i ett

De vanligaste sysslorna är gräsklippning, vedstaplande, att trimma vägrenen och hålla gårdar i skick. Han har märkt att många ensamma äldre berättar ganska öppet om vad de varit med och om sin livssituation till byahjälpen. Han fungearr ibland som en socialfarbror hos de ensamma kunderna.

- Det är nog det också. Man får sitta vid kaffebordet och lyssna på folks bekymmer. Jag tycker det är en viktig uppgift här i världen att lyssna på ensamma mänskors berättelser. Det är svårt för den som är gammal och ensam och inte har nån och inte kan röra sig.

Med nästan 75 000 arbetslösa och allt fler äldre som bor hemma ensamma är byahjälpen ett projekt som behövs. Det anser Juhani Nenonen, projektchef för byahjälpen vid Nylands närings-trafik och miljöcentral.

Byahjälpen kan leda till ny karriär

- Byahjälpens idé är att hjälpa speciellt äldre mänskor så att dom kunde leva bättre och längre tid i egna huset. Speciellt för äldre är det svårt att beställa betald hjälp. Egentligen har vi en pedagogisk roll. Att de beställer byahjälpen och efter det kasnke senare också företagares tjänster.

I bästa fall kan byahjälpen göra sysslan till ett jobb i framtiden. Speciellt i fastighetsbranschen behövs det duktiga mångsysslare, menar Juhani Nenonen.

Byahjälpen fungerar redan på ett tiotal orter i Nyland, främst i västnyländksa byar men Veikkola i Kyrkslätt är den första orten med byahjälp i mellersta Nyland.