Aventuringlas
På 1700-talet arbetade en lärling i en glashytta i Italien med att tillverka glas, då han enligt legenden tappade en kopparslev i den heta glasmassan. Sleven smälte snabbt och försvann i processen, men då massan blåstes till glas, så märkte glasmästaren att glaset innehöll små glittrande flingor.
Då måste lärlingen erkänna vad han gjort, men misstaget blev en succé. Det blev aventuringlas, som också har fått ge namn åt ädelstenen aventurin, som finns naturligt på många ställen i världen.
Hur mycket av legenden som är sann vet man inte, men namnet aventurin har glaset och ädelstenen fått från italienskans a ventura, som betyder (av en) tillfällighet. Den italienska glasfabrikanten Miotti försökte länge hålla receptet hemligt, men föremål i aventuringlas tillverkas nu överallt.
Ädelstenen aventurin finns i många färger. Den är av kvartssläktet och består av en mängd små sammankittade kvartskristaller. Ihopblandade med kvartsen finns små metallflingor av olika mineral, t ex fuchsit som ger aventurinen en grön eller blå färg. Bland annat den ryska juveleraren Fabergé använde aventurinkvarts i sina berömda Fabergéägg. Stenen kallas också spelarens sten, eftersom den används i spel som har med tur eller tillfälligheter att göra.
Inneslutningar av andra mineral ger andra färger, såsom orange och röd. De små metallflingorna skimrar och skapar vad som brukar kallas aventurescens.
Källor:
Acone, Sonia Uses for Aventurine (hämtat 12.3.2013).
Broman, Christina (2013) Aventurin (hämtat 12.3.2013).
Lutz or Aventurine (hämtat 12.3.2013).
Ruusunen, Petri (Intervju 14.3.2013).