Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kaliforniens flagga

Från 2013
Uppdaterad 24.07.2013 09:09.
Bild: Public Domain.

År 1846 var Kalifornien en del av Mexiko, men en grupp amerikanska rebeller under ledning av kapten Jebediah Bartlett vill göra Kalifornien självständigt. Revolutionärerna överraskade den mexikanska generalguvernören och tvingade honom att överlämna fortet Sonoma Plaza.

Nu var det dags att hissa en ny flagga för att visa att man hade segrat, men det fanns ingen sådan. Efter en lång, och stundtals hätsk diskussion, enades man om att flaggan skulle vara vit med en röd rand längst ner, liknande de röda ränder som fanns på USAs flagga. Ovanför den skulle det stå California Republic. Uppe i vänstra hörnet skulle det finnas en stjärna som symboliserade självständigheten och i mitten ett stort päron för att påminna om de stora jordbruksmarkerna i norra Kalifornien. Päronet var dessutom ett sätt att ära ledaren Bartlett, som själv ägde stora jordbruksmarker.

Med de här instruktionerna beställdes en flagga med ett päron, men William L. Todd, som skulle måla flaggan läste fel, på grund av en dålig handstil eller kanske för att bläcket hade suddats. Istället för en flagga med ett päron (på engelska pear) gjorde han en flagga med en björn (bear).

Trots misstaget hissade rebellerna sin snabbt tillverkade flagga, och tänkte fixa till det senare. Men det blev inget senare. I det mexikansk-amerikanska kriget som slutade två år senare överläts Kalifornien till USA, och 1850 blev Kalifornien en av USAs delstater.

Då Kalifornien 1911 skulle ha en egen delstatsflagga valde man den flagga man haft 60 år tidigare, under sin korta självständighetstid, fast ingen kom då ihåg att den var ett misstag. I dag förknippar man björnen på flaggan med en numera utdöd grizzlybjörnras som levde i Kalifornien.

Och misstag med flaggor har skett också efter det, nästan lika svåra att reparera som björnen på flaggan, som då ishockeyproffset Teemu Selänne under sin svensexa skulle få Finlands flagga tatuerad på sin vrist. Men då tatueraren insåg vem hans kund var, blev han så nervös att han blandade ihop färgerna. I misstag gjorde han flaggan med ett vitt kors på blå botten, så flaggan ser ut som Sveriges flagga istället.

Källor:
Bearing the Flag (hämtat 10.3.2013).
Rask, Anne (2011) Selänteelle tatuoitiin vahingossa Ruotsin lippu, i Helsingin Sanomat 19.4.2011.

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik