Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inga inhemska kantareller på torgen

Från 2013
Uppdaterad 24.07.2013 14:15.
Kantareller till salu
Bildtext Det finns inte tillräckligt med inhemska kantareller för att säljas på torgen.
Bild: Yle/Jan Jacobson

På Borgå torg är det estniska kantareller som erbjuds, samtidigt som bärens pris har gått upp.

Början av veckan har varit mulen, men det är inte en dålig sak säger torgförsäljare Kaj Sundbäck. Om det blir för varmt vill ingen äta, och då säljer han ingenting. Potatisen går bra åt vid Sundbäcks torgstånd, och han säger att potatispriset är lägre i år än samma tid ifjol.

Jordgubbarnas pris har stigit eftersom säsongen börjar vara förbi. Blåbären säljs för ungefär 6,50 euro litern, köper man en större sats får man för billigare. Ingen har ändå klagat på priset, berättar en torgförsäljare. Folk förstår att bären inte kommer av sig själv till torget. Dessutom har det varma vädret torkat bären.

Det varma vädret har varit skoningslöst också på de inhemska svamparna. Om det inte börjar regna snart kan vi bli utan inhemska kantareller på torget. Tillsvidare erbjuds det endast estniska kantareller på Borgå torg. En försäljare säger att om det blir tillräckligt av kantareller för att sälja i år så kommer de att komma österifrån, från områdena kring Saimen.

Sundbäck säljer inga svampar just nu, men säger att det på torget har diskuterats att det ju nog finns svamp i de östnyländska skogarna. Problemet är att det finns för små mängder för att kunna sälja i de mängder som det krävs på ett torg. De skulle gå åt med det samma. Duktiga svamplockare kan alltså ändå hitta tillräckligt i skogen för att tillreda en och annan läcker svamprätt.