En glad vändpunkt för barndiabetes
Barndiabetes har blivit en folksjukdom här, men äntligen verkar trenden har stannat av. Det visar nya forskningsresultat från Folkhälsan och Institutet för hälsa och välfärd. D-vitamin och vikten är faktorer som eventuellt påverkar förekomsten av barndiabetes.
Valma Harjutsalohar lett forskningen vid Folkhälsan. De har analyserat alla nya fall av barndiabetes sedan 1980. Av totalt 14 000 nya fall har bara 3332 påträffats under de sex senaste åren.
Forskningen offentliggjordes på tisdag kväll i det amerikanska läkarförbundets publikation Jama.
Flest fall i Finland
Barndiabetes, eller diabetes typ 1, är avsaknad på insulin. Vi bor i landet med flest årliga fall av sjukdomen.
- Att man dricker och kissar mycket och går ner i vikt är de vanligaste symtomen, berättar Mikael Knip, professor i barnsjukdomar.
Sedan 1950-talets krigstider har sjukdomen ökat kraftigt tills den nådde sin kulmen 2006. Det är fortfarande en gåta varför diabetes har blivit så vanligt här i FInland, men nu vet man att det är fler faktorer än de genetiska som inverkar på förekomsten.
- Sambandet mellan barndiabetes och bruttonationalprodukten är det som starkast kommer fram. Sjukdomen ökar alltså i takt med välfärden och samma fenomen håller på att ske i Östeuropa.
Sverige, Tjeckien och Slovakien hör till de länder där trenden redan har vänt.
Hemligheten kan finnas i mjölken
Här kan boomen kring D-vitamin ha inverkat positivt. I tio år har vi druckit D-vitaminberikad mjölk för bättre benbyggnad och immunförsvar.
- Finländska barn hade för låg koncentration och därför utökades mängden år 2010, säger Knip.
Sambandet är ännu en spekulation och det finns också andra faktorer som kan effekt.
- Det finns inga studier som klart påvisar samband mellan sockerintag och utveckling av barndiabetes. Viktuppgång hos barn kan öka risken för att utveckla sjukdomen.
Ohälsosamma levnadsvanor påverkar alltså båda typer av diabetes.
Ny teknologi har inte balanserat blodsockret
För dem som redan har drabbats av barndiabetes har det utvecklats nya teknologiska metoder för att underlätta behandlingen. Man kan antingen använda insulinpump eller ta injektioner flera gånger om dagen.
Nuförtiden är det också möjligt att kontrollera blodsockernivån var tjugonde minut. Det har ändå inte haft en märkbar effekt på barndiabetikernas symtom.
- Glukosbalansen har inte förbättrats i Finland under de tio senaste åren.
Barnläkare Mikael Knip hoppas dels på att hans patienters blodsockernivå kommer att hållas i bättre balans, och dels på att de nya fallen fortsättningsvis att blir färre.