Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-förslag: Det ska bli billigare att betala med kreditkort

Från 2013
Uppdaterad 24.07.2013 14:43.
Bild: Lehtikuva

EU-kommissionen har på onsdagen presenterat sitt förslag om att sänka bankernas kreditkortsavgifter. Om förslaget går igenom, blir det billigare för konsumenten att betala med kreditkort.

Förslaget skulle också göra det förbjudet för till exempel flygbolag att ta en extra debitering då man betalar med kreditkort.

Bankerna tar en avgift varje gång kunden använder sitt debit- eller kreditkort. Enligt förslaget skulle den betalning som bankerna tar för debit-kortens del vara 0,2 procent av köpets värde och 0,3 procent då man betalar med kreditkort.

I nuläget varierar praxisen, men för kreditkortsbetalningar debiteras ibland till och med 1,5 procent. För debit-kort debiteras också i nuläget ungefär 0,2 procent, så inbesparingarna gäller främst kreditkorten.

Kritiker misstänker ändå att inbesparingen inte skulle synas hos kunderna, utan att utgifterna istället skulle förflyttas till kreditkortens årsavgifter, som istället skulle bli dyrare.

Förslaget skulle i praktiken träda i kraft först om många år. Först måste både EU-parlamentet och alla medlemsländer godkänna förslaget.

Diskussion om artikeln