Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska tåg kan inte fortköra

Från 2013
Uppdaterad 26.07.2013 06:24.
Tåg i Helsingfors
Bild: Yle/Sofia Ekblom

I Finland stoppas tågen automatiskt om de går för fort. Därför tror man inte på Trafikverket att ett helt tåg kan spåra ur här liksom i den förödande spanska olyckan i går kväll.

Utredningen om den spanska tågolyckan har bara börjat. Det spanska tåget kan ha tagit kurvan med dubbelt högre hastighet än den tillåtna - men här är det inte möjligt. Alla tåg i persontrafiken har ett automatiskt tågstoppssystem.

- Om föraren inte följer hastighetsbegränsningarna stoppas tåget automatiskt - alltid, säger Markku Nummelin, teknisk direktör på Trafikverket.

Det finns så kallade baliser i spåret som signalerar information till föraren. Om de här saknas gäller andra regler.

- Några godsbanor saknar automatiskt system och då är hastighetsbegränsningen alltid 80 km/h. I persontrafiken används enbart tåg med automatiserad stoppmekanism.

Gårdagens olycka väcker bestörtning

De spanska järnvägarna har överlag ett gott rykte. Längs dem åker flera höghastighetståg, vilket det förolyckade tåget inte var.

- De har moderna och bra järnvägar. Tåget som körde ut var inte ett höghastighetståg, säger Nummelin.

Ändå är det just den höga hastigheten som misstänks ligga bakom olyckan. Tåget kan ha kört in i kurvan med dubbelt högre hastighet än begränsningarna.

- Jag vet inte om de har ett övervakningssystem, men jag tror att problemet ligger där.

Nummelin vill inte spekulera mera kring orsakerna.

- Vi väntar på information från Spanien först.

Finland fick nog efter många allvarliga olyckor

På 1990-talet började man bygga det automatiska övervakningssystemet här i Finland. Sedan år 2007 har hastigheten längs alla huvudsakliga järnvägar övervakats. Projektet försnabbades efter allvarliga tågolyckor här i landet.

I år har järnvägar runt om i världen varit ödesdigra. I februari skedde allvarliga olyckor både i Frankrike och i Kanada.

Diskussion om artikeln