Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu börjar Ropecon 2013

Från 2013
Uppdaterad 25.07.2013 20:18.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ropecon är Europas största rollspelsfestival. Den ordnas i Esbo den här helgen och över 3 000 rollspelsfantaster väntas samla sig där.

Från och med fredagen kan man få syn på zombies, vampyrer och andra fantasifigurer om man åker till Otnäs i Esbo där rollspelsfestivalen Ropecon går av stapeln. Rollspelshobbyn är just nu populär.

- På sistone har filmer som Iron Sky och The Hobbit fått nya människor att intressera sig för rollspel, säger Ropecons informatör Massi Hannula.

Så kallade liverollspel går ut på skådespeleri och improvisation. De spelas ofta ute i naturen och deltagarna klär ut sig enligt temat. Det finns också bordsrollspel, som kan spelas hemma.

På Ropecon lyfts i år fram så kallade undervisningsspel. Till exempel presenteras ett palestinskt livespel som behandlar konflikten i Mellanöstern.

- Det handlar om val och uppoffringar som människor gör i krigstid, säger Massi Hannula.

Fantasi och politik

Bildtext Kalle Liljeström är aktiv liverollspelare. För honom är rollspelen ett sätt att ta paus från riktiga livet.
Bild: Yle

Klassiker som Sagan om ringen har inspirerat rollpelarna genom tiderna. 2000-talets vampyrsuccéer, som Twilight och True Blood, är också goda idékällor. Utanför Finland lär superhjältar vara ett hett rollspelstema just nu.

Kalle Liljeström har haft rollspelen som hobby i fem år och enligt honom behöver man inte vara en fantasyfreak för att spela. Ett återkommande tema i spelen är politik.

- Till exempel när Sannfinländarna gjorde brakseger syntes det i rollspelen i form av parodier, säger Liljeström.

Ett politiskt rollspel kan handla om att öva retorik och sin förmåga att leva in sig i en ideologi som man inte stöder i verkliga livet.

- Det är ett sätt att söka spänning. Efter en stressig arbetsvecka är rollspelen bra avkoppling.