Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tolv västnylänningar deltar i FM i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 26.07.2013 12:04.
Bildtext Tomas Söderlund var finländsk mästare i kula ifjol.

Redan på torsdagen tjuvstartade FM-tävlingarna i friidrott med gångtävlingar. Idag på fredag är de första västnylänningarna i hetluften på Karlsplan i Vasa.

I startfältet finns sammanlagt tolv västnylänningar, några av dem har utpekats som medaljfavoriter i sina grenar. Några västnylänningar tros ha goda chanser till och med att vinna FM-guld.

I fjol var kulstötaren Tomas Söderlund IF Raseborgs enda deltagare i de finländska mästerskapstävlingarna. Karisbon vann FM-guld i tävlingarna som ordnades i Lahtis.

I fjol räckte resultatet 18.46 till titeln i kula, i år tror Söderlund själv att det krävs ett betydligt mycket bättre resultat.

- Om jag tänker vinna, måste jag stöta ett nytt personligt rekord. Mitt mål är att komma över 19 meter, säger kulbjässen.

Hans rekord utomhus är 18.80 som han stötte i fjol. I år har hans längta stöt mätt 18.62. Han stötte 19.12 inomhus i januari. Statistikettan Arttu Kangas från Kankaanpää har resultatet 18.94 från i år.

- Visst är Kangas favorit till att vinna. Jag tror att det är vi två som gör upp om guldet, alla andra är så pass mycket efter oss, säger Söderlund.

Berghem och Sandblom medaljfavoriter, vem till?

I herrarnas kula deltar förutom Söderlund också hans tränare och klubbkamrat Conny Karlsson samt Ingå IF:s Waldermar Kvarnström. Kvaltävlingen i kula börjar på lördag klockan 10. För de åtta bästa i kvalet eller alla de som klarat kvalgränsen 17.00 blir det final på lördagskvällen. Finalen börjar klockan 18.15.

Jonna Berghem och Linda Sandblom är Hangö IK:s enda deltagare i FM. men, bägge två aspirerar på FM-medaljer i sina grenar. Berghem deltar på 100 och 200 meter, Sandblom är med i höjdhopp.

På 200 meter är Berghem 24,02) statistiktvåa efter Hanna-Maari Latvala (22,98). På statistiken på 100 meter är Skåldöflickan åttonde. Latvala representerar Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Sjundeå IF:s 15 år gamla Iida Kalliomäki deltar också på sprintsträckorna 100 och 200 meter. Hon är bland de tjugo bästa damerna i landet i statistiken för i år.

Linda Sandblom hoppade senaste veckoslut nytt personbästa 186 och är statistiktvåa efter Elleriin Haas från Kristinestad. Haas har klarat 187 i år.

Två med wild card

En västnylänning fick wild card till FM det här året. IF Raseborgs Timo Broman får delta i FM i längdhopp, trots att han inte inom utsatt tid klarade kvalgränsen 700. Senare gjorde han det dock, då han hoppade 706 i SFI-mästerskapen senaste veckoslut.

Hans klubbkamrat Sara Oraheimo deltar i kulstötning och Lojoklubben Länsi-Uudenmaan Urheilijats Tuomas Kalliovaara i herrarnas slägga.

Kalliovaaras klubbkamrat Saara Nikander är med i både 5 000 och 10 000 meter. Tuure Hollo deltar i 110 meter häck och är med också i kungsgrenen 10-kamp. Hollo är sjätte i årets statistik i tiokamp.

IF Raseborgs 17 år gamla Kristoffer Olin deltar i 400 meter häck. Hans personbästa 56.26 räcker till en 19:e plats i årets inhemska statistik.