Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Farliga föremål plockas upp av Pirayorna

Från 2013
Uppdaterad 26.07.2013 12:05.

Radio Vega Västnyland: Dykare plockar upp skräp från bottnet vid Simmis

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland: Reporter Sofia Lindahl dyker med Mårten Engberg

Programmet är inte längre tillgängligt

Att hoppa i plurret från bryggan eller trampolinen hör för många semesterfirare till sommarens höjdpunkter. Med det är få som i glädjeyran reflekterar över vad som kan gömma sig under ytan.

Föreningen Ekenäs Sportdykare Piraya rf plockar varje vecka upp olika föremål som inte borde finnas på havsbottnen intill bryggan i Simmis i Ekenäs. Glasflaskor och ölburkar hör till de vanligaste föremålen som plockas upp från bottnen, men också cyklar och järnrör har hittas under årens lopp.

Att göra ett dyk i veckan där bottnen granskas garanterar ändå inte att det är riskfritt att hoppa i, säger Ann-Christine Forsell som är ordförande för Pirayorna. Det finns inga garantier för att ingen slänger i en flaska av glas direkt efter att dykarna har lämnat vattnet.

Avtal med staden

Föreningen Ekenäs sportdykare Piraya rf har ett avtal där man fakturerar Raseborgs stad för den återkommande kontrollen av Simmis. För inkomsterna betalar föreningen sedan hyran för träningstider i stadens simhall, berättar Forsell.

Solglasögon ett bra fynd

Den här veckan var det endast ett par solglasögon och en golfboll som dykutbildaren Mårten Engberg lyckades hitta i det grumliga vattnet på havsbottnen intill bryggan.

- Det är bra. Det ska ju inte finnas någonting på bottnen, konstaterar han.