Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnasinnet i behåll

Från 2013
Uppdaterad 26.07.2013 13:07.
Bildtext Joakim Björkgren har i rollspel en gemensam hobby med sönerna Kasper och Otto.
Bild: Yle/Karin Filén

Rollspelsevenemanget Ropecon går av stapeln i Otnäs nu på veckoslutet. Närmare fyratusen besökare väntas strömma till.

En gemensam hobby

Rollspel är inte något bara för nördigt lagda unga, utan kan vara en hobby för hela familjen.

Joakim Björkgren har besökt Ropecon sedan 1997, i många olika roller.

– Det är nästan enklare att räkna upp vad jag inte gjort där, men bland annat har jag lett spel, stått i kassan och föreläst, berättar Björkgren.

Under veckoslutet får Björkgren sällskap till Ropecon av sina söner. Kasper, 8 år och Otto, 3 år. Kasper har redan spelat en tid, medan Otto än så länge mest leker med de färgglada figurerna som representerar trupper i strategispel på ett spelbräde.

Lek för barn och vuxna

Rollspel och barns låtsaslekar har många gemensamma drag, och ibland sägs att rollspel är för vuxna som vill klamra sig fast i barndomen.

– Det både stämmer och stämmer inte. Spelen är anpassade enligt ålder, de som är ämnade enbart för vuxna behandlar mörkare teman och kan till exempel handla om samhälleliga problem, säger Björkgren.

Och det är kanske inte helt fel att kvar litet av barnasinnet. Rollspel kan också vara ett sätt att lära ut sociala färdigheter.

– Rollspel är ett bra sätt för barn att öva bland annat empati. Man lär sig att se på saker ur andra personers perspektiv, säger Björkgren.

Mycket att se och göra

På evenemanget hittar man allt från möjligheten att spela olika sorters rollspel till föreläsningar, pyssel- och handarbetsverkstäder, och det finns rentav en snabbkurs i historiska danser.

– Kasper får nog mer ut av evenemanget än Otto, som liten fascineras man mest av kostymerna. Många deltagare är utklädda till alver, riddare eller bekanta figurer ur tv-serier, säger Björkgren.

Kanske någon rentav är utklädd till ninja, Ottos favorit? Morgonöppet håller tummarna.

Ropecon 2013 ordnas i Dipoli i Otnäs 26.-28.7.2013.