Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dans, musik, teater och mat på Konstens natt

Från 2013
Uppdaterad 26.07.2013 18:44.
Sambatåget lockade flera åskådare
Bildtext Sambatåget återkommer också på årets Konstens natt
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Gamla bekanta, men också nya upplevelser utlovas på Konstens natt i Vasa den 8 augusti. Kultursekreterare Leena Nyqvist utlovar mångsidigt program på omkring 300 platser runtom i staden.

Stadens institutioner är väl representerade: bland annat är biblioteket öppet och teatrarna presenterar kommande produktioner. Österbottens museum är också öppet.

Sambatåget hör Konstens natt till, så även i år. Något annat som kommer att synas i gatumiljön är Österbottens Köksmästarförenings "street food"-kockar. Det är en vandrande matshow som bjuder på smakprov av olika matkulturer.

En förändring i år är att torget inte kommer att invaderas av allsköns försäljare. Endast försäljare med årsplats är välkomna och de kommer att samas runt frihetsstatyn.
- Det heter ju Konstens natt, säger Nyqvist som förklaring till att kommersen begränsats.

På torget finns den sedvanliga scenen, där sammanlagt 14 band uppträder. På torget finns i år också tre tält. Där kommer mängder av olika program att ordnas: dans, musik, workshops med mera.

Överraska mig!

Leena Nyqvist säger att det visserligen är roligt att de "vanliga" kulturaktörerna deltar i evenemanget. Hon efterlyser ändå också överraskningar.
- Det är kul med oanmälda gäng som bara "dyker upp" i parker, på trottarer och torg, säger Nyqvist som en liten utmaning.
Hon saknar spontanitet och så kallad gatukonst, som komplement till programpunkter som hålls på ett visst ställe och på utannonserade tidpunkter.

Se också: Konstens natt på Vasa stads webbplats