Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Leklagets lektips: Sånggurgel och Koreografen

Från 2013
Uppdaterad 31.07.2013 13:32.
glas med vatten
Bild: YLE/Stefan Härus

Den här veckan lyfter Leklaget fram två enkla och sinsemellan rätt så olika lekar.

Den första leken heter Sånggurgel. Kärnan i den leken ges redan i namnet. Det hela går ut på att gurgla sånger.

För att leka Sånggurgel behövs inget annat än en tillräcklig mängd vatten. Men en handduk kan vara bra att ha till hands.

Först väljer en av lekdeltagarna i hemlighet en sång. Det ska vara en sång som alla i sällskapet kan antas känna igen. Den som valt sång tar nu en munfull vatten, skjuter huvudet bakåt och börjar gurgla - och sjunga sångens melodi genom gurglet.

Nu ska de övriga lekdeltagarna försöka känna igen den gurglade sången. Den som först ropar ut rätt sång får en poäng, och får äran och glädjen att välja och gurgla nästa sång.

Leken pågår tills någon uppnår en på hörhand överenskommen poängsumma. Den summan kan egentligen vara hur stor eller liten som helst.

Sånggurgel är en förvånansvärt utmanande och underhållande lek. Men den kan bli ganska våt – så varför inte leka den ute i sommarsolen.

Koreografen

Nästa lek är tämligen annorlunda – men lika enkel och minst lika rolig. Vi kallar den Koreografen.

För att leka Koreografen krävs inga tillbehör, men ett visst rörelseutrymme. Det hela börjar med att en av lekdeltagarna utnämns till detektiv – och lämnar rummet .

De övriga ställer sig i en cirkel. De som står i cirkeln kommer nu överens om att en av dem är koreograf. De övriga som står i cirkeln ska apa efter koreografens rörelser så gott det går.

Nu får detektiven komma tillbaka till rummet. Han ska ställa sig i mitten av cirkeln, och försöka lista ut vem det är som är koreograf.

Man kan antingen leka så att detektiven får gissa en gång, eller tills han gissat rätt. Sedan får näste man bli detektiv.

Koreograf är en omruskande och förvånansvärt utmanande lek, som rekommenderas varmt.

Ormbett