Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sommaren är ovanligt torr

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 15:46.
Bildtext Torkan har lett till att löven redan blivir gula.

Löven faller redan gula ner till marken och gräsmattan knastrar kruttorr. Sommaren i Åboregionen är den sjätte torraste på 50 år.

Enligt uppgifter från Meteorologiska institutets mätningsstation i Åbo är det här den sjätte torraste sommaren i Åboregionen sedan man började mäta regnmängderna år 1961. För att klassas som ovanligt torr ska man hamna i top femman, vilket inte är långt ifrån. På 2000-talet har två somrar varit torrare, åren 2003 och 2006.

Hos räddningsverket har den torra sommaren främst märkts i antalet utryckningar för att släcka marbränder. Reijo Salminen, jourhavande brandmästare vid Egentliga Finlands räddningsverk, uppskattar att det i alla fall varit hälften fler utryckningar i sommar jämfört med ifjol.

- Speciellt helt vid kusten och vid skärgården har det varit extra torrt, säger Salminen.

I skärgården hinner markbränder ofta bli mer utspridda än på fastlandet, eftersom det tar längre tid för räddningsverket att komma fram. För att släcka bränder i skärgården har räddningsverket haft stor hjälp av Gränsbevakningens helikopter, som har en släckningssäck som rymmer 1500-2000 liter vatten. Tack vare den har de flesta markbränder snabbt fåtts under kontroll.

Oftast brukar det vara fler markbränder på våren då gräset är torrt, men i år har omständigheterna för markbränder varit goda hela sommaren. De flesta markbränder har fått sin början från tobaksfimpar och dåligt släckta brasor.

- För tillfället rekommenderar jag inte att man tänder någon brasa överhuvudtaget, säger Salminen.

Det är förbjudet att göra upp eld i skogen när der råder varning för skogsbrand, dessutom måste man alltid ha tillstånd av markägaren. Man ska också komma i håg att den som orsakat en markbrand står för kostnaderna, även om branden är oavsiktlig.

Byig vind och hetta orsakar utryckningar

Förutom markbränder har den byiga vinden också lett till fler utryckningar än vanligt, berättar Salminen. Förutom att vinden hjälper till att sprida markbränder orsakar den allehanda andra uppdrag.

- Många träd har fallit på vägar och hustak och båtar kommit loss från bryggor och banderoller och andra reklamskyltar har irrat iväg.

Enligt Salminen märks det varma vädret också i antalet krockar på vägarna.

- Människor är otåliga i heta bilar och koncentrationen minskar, vilket har märkts i antalet påkörningar.