Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vädret viktigast för sommarutflykten

Från 2013
Uppdaterad 29.07.2013 09:28.

Utflyktsmål i Svenskfinlands skärgård har haft en livlig sommar. Besökarantalet har stigit, i synnerhet om man jämför med i fjol somras. Det har man vädret att tacka.

Det är sista veckoslutet i juli och sommarvärme vid Salutorgets kaj i Helsingfors. Folk springer med glassar och klackskor för att hinna med färjorna över till Sveaborg eller till Högholmens djurpark.

Det har varit livligt på Sveaborg i sommar. Utvecklingschef Petteri Tarkkula säger att besökarna har vaknat upp efter fjolårets kyliga sommar.

- Vår huvudattraktion är fästningen, men det är roligt att också kulturen och restaurangerna har lockat folk i år. De är inte lika kopplade till vädret.

Redan i juni hade de en tredjedel fler besökare än året innan. Men än är inte sommaren slut och inte heller besökarna. Båtfolk följde med Tall Ships Races från Sveaborg tidigare i månaden, men vanliga vackra lördagar under sommaren är båtarna nästan lika fulla, berättar Tarkkula. Folk i kön till färjan ska på bröllop, teater och njuta i skärgårdsmiljö.

- Vädret spelar nog en stor roll. Vi har varit där i sämre väder, men när det regnar stannar vi hemma, säger en glad kvinna som ska på picknick.

Lata djur lockar

Sommarvärmen gör att djuren väljer att ligga i skuggan. Det gör inte besökarna färre till Högholmens djurpark.

- Jag har varit här senast som 8-åring och det är första gången för barnen, säger Anna Norrback.

Ett annat gäng börjar också dagen på Högholmen, men de ska fortsätta på arenakonsert med Muse på Olympiastadion.

- Vi ska ha roligt och titta på de nya berberaporna, säger Antti.

Ivriga besökare längs hela sydkusten

Fölisön och Rönnskär utanför Helsingfors har haft en strid ström av besökare. Rönnskär når snart 50 000 besökare i år. På Fölisön har de haft ungefär samma evenemangsutbud som tidigare, men med fler besökare.

- Sommarhelger brukar vara livliga, men i år har både turister och lokala orienterat sig ut på vardagarna, säger Iina Ruuskanen, museiassistent på Fölisön.

Mumindalen lockar alltid folk till Nådendal. Turistbyrån upplever att fler än vanligt har besökt staden i sig. Idag har de utökat personal inför sommarens höjdpunkt - sjusovardagen.

I Hangö kastades en annan sjusovare i havet. Marine Lines ordnar kryssningar till Ekenäs, Bengtskär och Russarö. De har inte haft en enda avbokning i sommar på grund av vädret.

På Svartholm i Östra Nyland upplevde de en kallare period. Det märktes genast med tomma bänkar i förbindelsebåten. Nu i helgen väntar de sig trängsel igen.

- Under dagen kan vi uppnå 300 besökare. Då räknar jag inte med kvällsfolket.

Finländarna är alltså som nattfjärilar - vi flockas till ljuset. Stora delar av året flyr vi mörker och kyla, men nu när solen skiner åker vi på utflykt.

Diskussion om artikeln