Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gratis bukett till kalaset

Från 2013
Uppdaterad 29.07.2013 10:12.
Niittykukkia.
Bildtext Som bäst blommar ringblommorna och blåklinten i Vanda

Nu är de första blommorna färdiga att plockas på Vandas ängar för gratisplockning i Sjöskog, Dickursby, Simonsböle och Vandaforsen. Ringblommorna och blåklinten har redan slagit ut sina färggranna kronblad, men solrosblomningen låter ännu vänta på sig.

Det är också de gula ståtliga prydnadsväxterna som är dragplåstret till Vandas ängar, men med litet tålamod kan man även knyta en vacker bukett av den färggranna blåklinten.

- Vår blåklint är lite ovanlig för den kommer i fem färger, den vanliga blå men även rosa, turkos, violett och vit, berättar Tuomas Vaherlehto som har hand om blomfälten i Vanda.

Bildtext Tuomas Vaherlehto, förvaltare för Vandas blomfält, visar stolt upp den färggranna blåklinten

Ringblommorna och blåklinten går lätt att plocka för hand, medan solrosornas tjocka stjälkar kräver lite hjälp av en sax eller kniv för att möjligast enkelt förflytta blomstren från jorden till middagsbordet eller fönsterbrädet.

Vaherlehto är inte heller oroad över solens gassande strålar och den molnfria himlen.

- Solrosorna tycker om sol och jorden var våt efter höstens rikliga regn, så de klarar sig bra trots torka. Man kan ändå se att solrosorna är betydligt större där jorden har varit fuktigare, men det är inte alltid eftertsträvansvärt om man vill ha en bukett till hemmet. De största blommorna får knappast plats i en vas, förklarar Vaherlehto.

Tvärt slut för ärter

Blomfälten finns rätt och slätt till för Vandabornas trivsel, och i ett skede utvidgade man det till att även gälla gratis pockning av ärter, men det har man slutat med.

- Det gick inte att ha utan övervakning. Det var meningen att mänskor kunde komma dit och äta på ställe, men istället roffade folk åt sig mängder som de tog hem, säger Vaherlehto uppgivet.

Solrosorna finns det ändå av så att det räcker och blir över.

- Många kommer flera gånger om och plockar åt sig en bukett berättar Vaherlehto.

På veckoslutet ser man många som kommer uppklädda och samlar ihop en bukett för att ta med sig till en bjudning, medan fälten under veckorna lockar besökare som plockar blommor för att pryda det egna hemmet.

- Det här är också ett ypperligt ställe att ta barnen till, säger Vaherlehto.