Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Post it-lappar

Från 2013
Lybeck, Jungner, Tranberg
Bild: YLE/ Sam Stäuber

Forskaren Spencer Silver arbetade 1968 i ett 3M-laboratorium med att utveckla ett superstarkt lim. Men han misslyckades kapitalt. Istället för superstarkt blev limmet supersvagt. Men kanske det kunde användas till något i alla fall? I flera år försökte han få någon på 3M intresserad av uppfinningen. Inom företaget uppmuntrades forskare att gå utanför sin egen grupp och byta idéer med varandra. Men inte ens det hjälpte, till en början.

Först sex år senare kom kollegan Art Fry på hur man kunde använda limmet. Fry sjöng på söndagarna i en kyrkokör, och hade problem med att hålla reda på ordningen på alla sina notblad och alla psalmer. Han rev pappersremsor och placerade dem som bokmärken, men de ramlade ofta ur notpärmen. Då mindes han ett seminarium han varit på där Silver hade försökt sälja sin idé om ett svagt lim. Nu började utvecklingen av fyrkantiga papperslappar som fick lim på ena kanten. Det tog en tid innan man fick fram häftlappar med ett lim som var tillräckligt starkt för att fastna på papper, men så svagt att man kunde ta bort dem utan att de lämnade märken efter sig. De första post it-lapparna hade fötts.

Visserligen dröjde det ännu sex år till innan Post-it blev en försäljningsframgång. Först lanserades de som Press’n Peel, tryck och skala. Men försäljningsframgången uteblev. Då lanserade man en kampanj i fyra städer. I två av städerna var försäljningen nära noll. Men i de två andra städerna såldes lapparna i ett nafs. Det visade sig att återförsäljarna där hade delat ut gratisprover. Kunderna måste själva uppleva hur fiffig uppfinningen var innan de vågade köpa häftlapparna. Först 1980 lanserades häftlapparna i stor skala, och fastän det i dag finns flera andra företag som tillverkar sådana, så känner de flesta kunder dem som just post it-lappar.

Källor:
Donnelly, Tim (2012) 9 Brilliant Inventions Made by Mistake (hämtat 9.4.2013).
Roberts, Royston M. (1998) Sattuma tieteessä. Onnekkaitten oivallusten historia. Helsinki: Yliopistopaino.

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik